/

work-life-balance

Jagten på en Work Life Balance er som jagten på skattekisten for enden af regnbuen

Af Erla Højsted | 3. oktober |
Del artikel

 

Familie, karriere, sundhed, personlig udvikling, rigdom, bæredygtighed og [indsæt dit eget ønske] - Vi vil gerne det hele, og helst uden for mange strabadser. Drømmen om det enkle liv, der balanceret indeholder det hele er så fint udbasuneret på instagram og andre sociale medier. For at lykkes skal du blot kende de 7 tips, den hurtigste vej eller de 3 skjulte vaner. SÅ finder du den optimale balance.

Men hvad siger realiteterne?

I min egen hverdag som karrierekvinde og mor til tre kan det være svært at få det hele til at gå op uden sved på panden. Og mit indtryk er, at et utal mennesker knokler derhjemme, knokler i fitnesscentret, knokler på deres arbejde og knokler i tankerne for at slå en fin sløjfe på det hele, blot for at komme til kort – mange af stederne.

Ind i mellem føles det helt ærligt som om, at den eneste løsning er at droppe det hele, flytte til Bali og i hvert fald løbe langt væk fra alle krav og forventninger.

 

Hvis Work-Life balance er uopnåelig, skal vi så bare opgive det gode liv?

Det er ikke udelukkende den helt særlige karriereforælder med de største ambitioner, forventninger og krav, der har det hårdt. Helt almindelige mennesker med helt almindelige erhverv og et helt almindeligt familieliv er ligeså meget ramt af udfordringen om, hvordan de skal få mere balance i hverdagen.

På arbejdet er konkurrencen høj, systemerne driller, chefen stinker og kronisk stress lurer bag alle opgaver. Derhjemme kræver det nærmest en diplomuddannelse i projektledelse at holde styr på intranettet, de små sedler og beskeder om legeaftaler, skole-hjem-samtaler, lektier, ekstra madpakke til udflugten, fodboldtræning og rent gymnastiktøj. Og her er vi ikke engang nået til indkøb, madlavning og rengøring - og slet ikke til kvalitetstid med familien eller egen udviklingstid.
Og ja, måske har vi for mange ambitioner, og måske ville det være en løsning at skrue ned for alt det vi kan og skal og ønsker os.
Men er det nu så nemt alligevel?

Og har vi egentlig lyst til at nøjes?
Men når den eneste mulighed er valget mellem ubalance eller fravalg, kan vi ligesåvel opgive.

Vi jagter netop ikke skattekisten, for vi ved, at vi aldrig når til enden af regnbuen.
Hvis work life balancen er umulig kan vi vel ligeså godt opgive drømmen om det indholdsrige og tilfredsstillende liv.

 

Work Life balance: Der findes en anden løsning

Men der findes en løsning, der ikke betyder, at vi per definition skal give afkald på enten børn, karriere, sundhed eller ambitioner. Men den løsning kræver, at vi anskuer tingene fra en lidt anden vinkel. Vi skal nemlig fokusere mindre på idéen om balance og mere på det levede liv.
I stedet for at lede efter balancen imellem arbejde og privatliv, skal vi lægge vores energi at være tilstede i situationeren.
Work life balancen er et kunstigt, tænkt parameter, som vi måler vores liv op i mod. Det bliver et ekstra element, som vi søger at balancere udover alle de øvrige faktorer i livet.

 

Jagten på Work life balancen medfører overtænkning

Forsøget på at skabe balance i livet kræver nemlig en del tankevirksomhed.

I vores små hoveder lægger vi tid på tanker om opgaver, tanker om planlægning, vi laver to-do lister og bucketlister, vi læser magasiner og følger influencere, og vi forsøger at følge deres gyldne råd om tid til os selv, tid til meditationer og selvudviklingsrejser. Derved kommer jagten på balancen til at fylde meget i sindet og vi risikerer desværre at det dræner mere end det gavner. I hvert fald stjæler det tid og energi fra det faktiske arbejde med vores liv og udfordringer.

Vi forholder os desuden til et parameter, der ikke har en fastdefineret ramme og altså gør det umuligt at vide, hvornår vi rammer succeskriteriet.

Derudover er det en umuligt jagt vi er på. Den optimale løsning findes ikke og idéen om balance er noget af en illusion. Og når vi tænker på en uløselig udfordring er det også umuligt at nå frem til en løsning.

Alligevel kredser tankerne om denne udfordring. Vi leder efter forklaringer og løsninger inden i os selv og udenfor os selv som nemt bliver til lange grublerier om vores  egen utilstrækkelighed og uformåethed. Og det fører til dårligt humør, manglende overskud og manglende energi, fordi vi ved med sikkerhed, at overtænkning skaber stress og utilfredshed i vores sind.

Work-life-balancen er mere en følelse end det er en faktisk entitet.

Skab balance uden at arbejde på balancen

Hvis du vil bryde ud af den hverdag, hvor du kommer til kort, og hvor du inden dagens start er bagud, så skal du først ændre i dine prioritering. Fokus på at skabe balance skal på hylden. Fokus på at skabe løsninger, der hvor du har udfordringer skal på bordet. Du skal med andre ord ud af hovedet og på forkant med dig selv og dit liv.

Den proces starter med at bringe dit eget sind i balance. Og det gør du bedst ved at skippe idéen om balancen og slippe overtænkningen, så der bliver plads og overskud til handling.

Vil du gerne arbejde på at forbedre din mentale tilstand så du bliver i stand til få livets puslespil til at gå op uden for mange kompromiser og afkald?
Vil du gerne på forkant og slippe for stress, overtænkning og handlingslammelse?

Så kontakt os på hello@mindcph.dk eller 31 11 13 15. Vi har både individuelle forløb og gruppeforløb som hjælper dig med at tage styring med dit eget sind - og dit eget liv.

Mange hilsner fra

Erla Heinesen Højsted, psykolog

 

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down