/

Få vreden under kontrol ǀ MIND CPH

”Når tingene ikke går, som jeg havde tænkt mig, bliver jeg fuldstændigt overmandet af vrede. Jeg bliver gennemsyret af en vredesbølge, fyldt med med negative tanker, som jeg slet ikke kan styre. Jeg får bare lyst til at rase ud!! – også selvom jeg ved, at det ikke hjælper. Og tit får jeg sagt eller gjort ting, som jeg bittert fortryder efterfølgende.” Erik, 33 år.

Fylder vrede og frustration i dit liv? Bliver du tit overvældet af vrede, og gør ting, som du ender med at fortryde?

Så kender du sikkert, ligesom Erik, følelsen af vrede, når tingende (endnu!) engang ikke er gået, som du havde tænkt dig. Du har måske lyst til bare at rase ud, men du ved samtidigt, at det sjældent gør situationen bedre. Så du holder det inde. Forsøger at få det væk, men lige meget om du raser ud eller forsøger at skubbe det væk bliver du bare mere vred og irritabel.

Når vreden har fået fat og du er kommet ind i en vredesspiral, kan det være meget svært at komme ud af den igen. Og du har muligvis udviklet nogle uhensigtsmæssige strategier. Du kan måske genkende nogle af disse: Du går tit i frustration? Starter et skænderi? Finder vej hen til den nærmeste café/bar for at få noget til at dæmpe vreden? Eller er vreden gået udover skålen på bordet, som du har smadret i raseri?

Hvad enten du bruger en af disse teknikker, eller en helt anden, er fællesnævneren, at de tilsyneladende ikke har den ønskede effekt. Jo bevares! Lige i situationen føles det måske helt rigtigt, men på sigt ændrer det jo ikke din vrede og alle dens konsekvenser.

Men hvad skal du så gøre for at få vreden under kontrol?!

Hvordan kommer du af med vreden og alle de negative konsekvenser den har?

Første skridt er at blive mere bevidst omkring, hvad det er, der udløser din vrede. Er det situationen på jobbet med din chef? Er det din partner, der nu igen hakker på dig? Eller er det fordi du ikke nåede i mål med det projekt, du havde igangsat?

Når du bliver bevidst om, hvilke situationer eller forhold, der udløser din vrede handler det om, at blive bevidst om hvilke tanker, der opstår i den forbindelse. Tankerne er nemlig med til at vedligeholde og styrke din vrede langt mere end selve situationen er det.

Ofte kan vi stå i situationer, som føles unfair, og som vi ikke umiddelbart selv synes vi er skyld i – og det kan udløse en følelse af vrede. Det er helt normalt og naturligt. Men derudover kan det være med til at igangsætte en masse negative tanker og følelser i os, som blot vedligeholder og forstærker vreden.

MEN, det gode er, at vi har en unik evne til at vælge, hvordan vi vil reagere.

Hvis du tænker det igennem, er det sikkert ikke alle situationer, der gør dig lige vred? Hvorfor mon ikke? Kan det have noget at gøre med, hvor meget du lader det fylde? Eller at du måske får handlet på problemet, frem for at ryge direkte ned i en vredesspiral.

Situationer og forhold kan vi ikke altid ændre på – men vi kan lære at reagere og håndtere vores tanker, følelser og reaktioner på en mere hensigtsmæssig måde.

Metakognitiv terapi er en særdeles effektiv metode til at få vreden under kontrol – og metakognitiv terapi er noget for dig, hvis:

  • Du gerne vil have nogle effektive strategier og redskaber til at håndtere din vrede på.
  • Du gerne vil blive bedre til at finde løsninger og undgå at blive styret af din vrede.

Gode hilsner

Michael Baastrup Portz, psykolog i Mind Cph

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down