/

Tungsind: Kan du ikke bare tage dig sammen?

Det er lørdag eftermiddag hos den lille familie Hansen. Tvillingerne leger udenfor, mor Ida rydder op. Jacob har valgt at tilbringe eftermiddagen i eget selskab foran fjernsynet inde på værelset. Han er godt klar over, at konen er sur - og han forstår hende godt! Hun siger det højt. Han tænker det: Hvorfor f…! kan du ikke bare tage dig sammen mand!! ….

1 ½ liters flaskerne panter ikke sig selv, bilen går ikke selv i bad, fjernsynet dominerer tilværelsen og Jacob er træt! Træt af Ida, træt af tvillingerne, træt af sit arbejde. Men mest af alt er Jacob træt af sig selv.

Jacob har levet i en grå-zone-tilstand de sidste måneder. Han har (endnu) ikke helt regnet ud hvad det var, der skete. Han opdagede blot en dag, at han ikke længere kunne skubbe tungsindet og tomheden til side. Den klingede sig til hans skuldre som en klæbede, fugtig dyne.

Og han var fanget. I tungsind. I tomhed. I tristhed.

Jacob var ikke i tvivl. Der var noget galt med ham. Hans hjerne havde fået et black-out. Styringssystemet var ramt. Han kunne ikke styre sine følelser og da slet ikke sine tanker. Han overreagerede konstant og var bitter og irritabel.

Han følte, han havde tabt kontrollen over sig selv.

Han forsøgte desperat at finde fred og mere energi. Han så serie efter serie. Dokumentar efter dokumentar. Han forsøgte sig med alverdens beroligende midler, både lovlige og ikke-lovlige.

Men var lige vidt.

Til sidst truede Ida med skilsmisse. Og Jacob vidste ikke hvad han skulle gøre

Symptomer på tungsind

Tungsind er en overvældende følelse, hvor man føler sig fanget i en form for tunghed. Symptomer på tungsind kan opleves som tomhed, tristhed, håbløshed og følelsen af at have mistet kontrollen.

Jacob var fanget i tungsind og havde en depression. Det vidste Jacob godt. Og det vidste Ida også. Men ingen af dem vidste, hvordan de skulle håndtere det.

For depression er en skræmmende ting.

Det er en tilstand af tungsind, tristhed og energiforladthed, der æder al gejst og livsglæde. Den æder den mentale båndbredde – og til sidst er der ikke overskud til noget som helst andet.

End depressionen.

Behandling af tungsind

Depression rammer mange danskere. Mange af dem er mænd.

Vi bliver tit kontaktet af kvinder som Ida, der er gifte med mænd som Jacob.

Fordi mænd er sjældent hurtige til at opsøge (psykolog)hjælp. Og fordi metakognitiv terapi er en mande-venlig terapi-form, der på ingen måde handler om bare at tage sig sammen.

I metakognitiv terapi forholder vi os til de uhensigtsmæssige tankeprocesser, der fører til og vedligeholder psykisk lidelse. Vi forholder os til nuet og vi kigger fremad. Vi graver hverken i din barndom eller dvæler ved din fortid. Vi sovser ikke i dine følelser og du behøver ikke en dybere indre indsigt i dig selv for at få det bedre.

Tværtimod.

Vi hjælper dig at flytte fokus fra dit indre liv til de ydre realiteter. På konstruktive handlemuligheder fremfor grublerier og bekymringer.

Du lærer at genvinde kontrol over dine tankeprocesser og du lærer at forholde dig på en ny måde til dine følelser.

Metakognitiv terapi er desuden en ret mandevenlig-terapiform, og du kan læse lidt mere om terapi til mænd eller om depression.

Vi tilbyder både gruppeterapi og individuel terapi uden ventetid i vores dejlige lokaler i Bredgade 36B.

Gode hilsner

Erla Højsted, chefpsykolog i MIND CPH

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down