Er travlhed lig med stress

| |
| Af Erla Højsted27. december |
Del artikel

Claus er 44 år. Han er direktør for en mellemstor virksomhed og arbejder i gennemsnit 60-70 timer om ugen. Ja, han er indbegrebet af travlhed. Claus har altid arbejdet meget, og han trives godt med det, men han er nu i et dilemma: Hans omgivelser siger til ham, at det er skadeligt for hans helbred, hans travle liv har allerede kostet ham ægteskabet, og han frygter nu, at hans travlhed også kommer til at koste ham helbredet og jobbet.

Men Claus ønsker ikke at leve et andet slags liv. Han ønsker ikke at begrænse sit liv og han vil aldrig kunne finde fred ved at dyrke egne grøntsager i kolonihavehuset og se Netflix resten af tiden.

Men Claus har det dårligt. De sidste uger har han haft tiltagende hjertebanken, været irritabel, har manglet overskud og har håndteret nogle situationer ret dårligt som følge af det. Han er begyndt at frygte, at han ikke er skruet godt nok sammen til at varetage jobbet, og han ligger søvnløs om natten og spekulerer.

Claus føler sig stresset og er tæt på at gå i panik, samtidig med han nægter at give efter for alle symptomerne.

For han frygter for konsekvenserne ved at gå ned med stress.

***

Og det er en reel bekymring han har. Men spørgsmålet er om en sygemelding og tilbagetrækning fra hans ellers tilfredsstillende arbejdsliv er den eneste udvej for Claus.

Stress er jo en evolutionært udviklet mekanisme, hvor kroppen får tilført den nødvendige energi for at kunne håndtere en given situation på passende vis.

Så i sig selv er stress hverken farligt eller negativt.

Men det der er rigtig interessant og relevant er, at når vi antager at noget er farligt, så igangsætter det en anden respons end når vi ikke antager at noget er farligt.

Og Claus er i øjeblikket overbevist om, at han er på kanten af et sammenbrud. At hans mor og ekskone endelig får ret i deres spådomme. At han arbejder for meget, at han ikke kan holde til det, og at hans system er ved at bryde sammen.

Stress handler ikke om travlhed

Og ja, Claus har det rigtig skidt. Han udfører ikke sit arbejde ordentligt lige nu, og han håndterer heller ikke sit privatliv særlig godt.

Men det handler ikke om travlhed. Det handler ikke om mængden af arbejdsopgaver. Det handler ikke om graden af udfordringer.

Det handler om at Claus bruger coping-strategier, der langsomt slår ham ud.

Eftersom at Claus tror, at hans stress er en trussel for ham, er Claus begyndt at bekymre sig ret heftigt og til trods for at han rationelt og ihærdigt har forsøg at slå bekymringerne ned, har de fået taget i ham. Hans problem er nu, at han er overfokuseret på sine bekymringer, sine stresssymptomer at han tolker sin stressrespons som noget, der er farligt og helbredsskadeligt. Alt denne misere dulmer han med en masse dyr rødvin og desuden trækker sig fra det sociale liv og øvrige sunde aktiviter, der ellers skabte en pause fra bekymringer og grublerier.

Hans copingstrategier handlingslammer ham - og gør ham sårbar, og han føler sig ude af stand til at aktivere bedre coping-strategier.

***
Men den viden og erfaring vi har med stress gør, at vi kan tilbyde Claus en helt anden form for behandling, hvor vi ikke anviser alene-tid i kolonihaven foran Netflix. Vi tilbyder en behandling, der består af en øget bevidsthed om mentale strategier og anvisning af mentale strategier til at håndtere udfordrende tanker og til at kontrollere bekymringerne. En behandling, der hjælper Claus til at holde fast i de ting i hans liv, der er vigtige for ham.

Så er du stresset som Claus, men kan lide at have travlt og ikke ønsker at trække dig fra dit nuværende liv, så kan vi også tilbyde dig hjælp til behandling af din stress. Vi hjælper dig blandt andet med at ændre dine antagelser om stress. Og når du har ændret dine antagelser, så vil du ikke længere føle dig belastet af din stress.

Så nej – travlhed og stress er ikke det samme – faktisk behøver de to ting ikke at have noget som helst med hinanden at gøre. 

***

Jaja, den er god med dig... tænker du måske. Det er nu ikke så lige til at ændre overbevisninger og gamle vaner.

Der skal mere til end som så.

Men det er netop det, som vi er specialiseret i. Og det virker hurtigt.

Ved brug af evidensbaserede psykologiske metoder arbejder vi med at ændre tankemønstre og hjælper dig med at genvinde kontrol og styring over dine reaktioner.

***

Læs mere om metakognitiv gruppeterapi, som er et af vores mest populære og effektive behandlingsforløb, hvor du arbejder målrettet og struktureret på at nedregulere dine symptomer på stress, angst og depression, samtidig med at du holder fast i dine normale aktiviteter.

De bedste hilsner

Erla Højsted, psykolog i MindCph

Vi kan også anbefale: 

4 råd til at komme GODT igennem eksamensperioden

Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]

Få styr på de tanker (og følelser), der forstyrrer.

Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed!  Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]

Bliv bikiniklar i metakognitiv forstand

Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]

Stigende priser og eskalerende bekymring

Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]

Hvordan løser du dine problemer?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]

Hvorfor vil du sammenligne dig med andre?

Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]

Hvor længe vil du sidde på hegnet?

Hvor længe vil du sidde på hegnet?  Kender du det, at der er noget du […]

Sådan passer du på dit mentale helbred

I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]

Jagten på en Work Life Balance er som jagten på skattekisten for enden af regnbuen

Familie, karriere, sundhed, personlig udvikling, rigdom, bæredygtighed og [indsæt dit eget ønske] - Vi vil gerne det hele, og helst uden for mange strabadser. Drømmen om det enkle liv, der balanceret indeholder det hele er så fint udbasuneret på instagram og andre sociale medier. For at lykkes skal du blot kende de 7 tips, den hurtigste vej eller de 3 skjulte vaner. SÅ finder du den optimale balance.

Jeg er leder. Jeg kan IKKE gå ned med stress

Stress kan ramme alle. Også ledere. Ledertitlen fungerer desværre ikke som skjold mod stress, og […]

1 2 3 10

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram