/

Ærlig snak om stress sammenbrud

Måden vi forstår årsagen til et problem har nødvendigvis indflydelse på den løsning vi går efter. Hvis vi har en idé om, at et stresssammenbrud er forårsaget af en udefra kommende overbelastning af systemet, må behandlingen som en logisk følge heraf fokusere på at mindske belastningen. Men hvad hvis problemforståelsen er for ensformig? Hvad hvis der er andre faktorer vi kan - og bør - forholde os til, hvis vi skal problemet til livs?

Tror du, at strømsvigt skyldes overbelastning? Det gjorde jeg engang. Men jeg tog heldigvis fejl.

***

Jeg blev klogere en søndag aften i november efter at have sat mig godt til rette i sofaen. Homeland kørte i fjernsynet og jeg havde lige nået at brygge kaffe inden mit tv gik i sort - og alt omkring mig blev mørkt.

Der var simpelthen strømsvigt i hele mit område.

Nåh men, ingen skandale – andet end, at jeg ikke fik set Homeland den aften. Men jeg må indrømme, at det passede mig dårligt, og at jeg helt klart syntes, at det var for ringe, at systemet ikke kunne holde til det.

Jeg troede nemlig, at det var en form for overbelastning af systemet, der var skyld i strømsvigtet. Men jeg har siden fundet ud af, at strømsvigt ret sjældent handler om sammenbrud af et overbelastet system. Det handler i stedet som regel om en teknisk fejl eller en mekanisk skade.

Og heldigvis da! for hvis systemet er så skrøbeligt, at det kan brænde sammen når det er i brug, så er det ikke et system, vi ægte kan stole på.

Selvfølgelig er systemerne bygget til at klare belastningerne, også når halve den voksne befolkning sidder klistret til skærmen og kaffemaskinerne kører. Vores systemer er konstrueret til at dække vores behov.

 

Stress sammenbrud

Og det er egentlig lidt det samme billede vi kan bruge, når vi arbejder med mennesker, der er ramt af stress.

Vi er nemlig meget vant til at tænke at, et stresssammenbrud er en effekt af overbelastning. Hvis vi tænker det på den måde er den åbenlyse løsning, at mindske brugen. Det har også længe været den foretrukne måde at håndtere stressproblematikker. Det har bare desværre ikke hverken løst eller mindsket problemet med stress.

Den tilgang har desuden vidtrækkende menneskelige konsekvenser. For det indebærer nedskæringer og en tilbagetrækning fra meget af det, vi har oparbejdet i livet og ofte er de "iøjnefaldende" belastninger samtidig noget vi tilvælger og gerne vil beholde så som børn, bopæl, karriere, lærdom, fritidsinteresser osv.

Så nedskæring er jo ikke (rigtigt) en løsning – vel?

 

Hvordan behandler man så stress sammenbrud

For de allerfleste er det en enorm lettelse at blive præsenteret for en ny tilgang til stressbehandling, der ikke stiller krav om tilbagetrækning og nedlukning. Det er også en kæmpe lettelse at blive præsenteret for en forståelse, der giver en autoritet over eget kraftverk, uafhængigt af de krav og forventninger, der bliver stillet til det.

Og denne nye tilgang bygger mere på en "lær-at-køre-eget-system-bæredygtigt" end en "overbelastning-af systemet" tilgang.

Det betyder, at vi ikke (udelukkende) skal identificere ydre overbelastningsfaktorer og reducere dem, men rent faktisk skal lære at skabe en sikker og bæredygtig drift af eget system.

Det bygger på en specifik viden om psyken og en nuanceret forståelse af stress, som en tilstand, der er vedligeholdt og forårsaget af en række mentale faktorer, som en, der kender til, hvordan det menneskelige sind fungerer, godt kan hjælpe med at fikse - på samme måde som en tekniker fikser et strømsvigt.

Vi er specialisten, der hjælper dig med at identificere (system)fejlen og hjælper dig til at håndtere din stress på en måde, der ikke nødvendigvis indebærer lukning af kraftværket.

Er du nysgerrig på metakognitiv stressbehandling, så klik her og læs mere.

Du er velkommen til at ringe til os på 31 11 13 15 eller skrive til hello@mindcph.dk, hvis du har brug for en tekniker eller et servicetjek.

Mange gode hilsner

Erla Højsted, psykolog i Mind Cph

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down