Ærlig snak om stress sammenbrud

| |
| Af Erla Højsted25. november |
Del artikel

Måden vi forstår årsagen til et problem har nødvendigvis indflydelse på den løsning vi går efter. Hvis vi har en idé om, at et stresssammenbrud er forårsaget af en udefra kommende overbelastning af systemet, må behandlingen som en logisk følge heraf fokusere på at mindske belastningen. Men hvad hvis problemforståelsen er for ensformig? Hvad hvis der er andre faktorer vi kan - og bør - forholde os til, hvis vi skal problemet til livs?

Jeg havde sat mig godt til rette i sofaen. Homeland kørte på chromecast og ja, jeg syntes jeg havde brug for en velfortjent serieaften i sofaen. Jeg havde heldigvis lige nået at brygge kaffe inden mit tv gik i sort - og alt blev mørkt.

Der var simpelthen strømsvigt i hele mit område.

Nåh men, det var ingen skandale – andet end, at jeg ikke fik set Homeland (den aften). Men jeg må indrømme, at det passede mig dårligt, og at jeg helt klart syntes, at det var for ringe, at systemet ikke kunne holde til det.

Og det viser sig også, at strømsvigt ret sjældent handler om sammenbrud af et overbelastet system. Det handler simpelthen som regel om en teknisk fejl eller en mekanisk skade.

Heldigvis da, for hvis systemet er så skrøbeligt, at det kan brænde sammen når det er i brug, så er det ikke et system, vi ægte kan stole på.

Og det giver da også god mening, at systemerne er lavet til at klare store belastninger. Hvordan overlever de ellers i menneske og -forbrugstunge samfund, hvis ikke vores systemer er konstrueret til at dække behovet?

Samtidig er det da også meget betryggende at vide – at en tekniker kan finde fejlen og så kører det hele igen.

Hvis der virkelig var tale om et regulært sammenbrud – så var problemet ikke så enkelt og ville have uoverskuelige konsekvenser.

Stress sammenbrud

Og det er egentlig lidt det samme billede vi kan bruge, når vi arbejder med mennesker, der er ramt af stress.

Vi er nemlig meget vant til at tænke et stresssammenbrud som en effekt af overbelastning – og at den eneste udvej er at skære ned for brugen. Men det har desværre hverken løst eller mindsket problemet med stress.

Den tilgang har desuden vidtrækkende menneskelige konsekvenser. For det indebærer nedskæringer og en tilbagetrækning fra meget af det, vi har oparbejdet i livet og ofte er de "iøjnefaldende" belastninger samtidig noget vi tilvælger og gerne vil beholde så som børn, bopæl, karriere, lærdom, fritidsinteresser osv.

Så nedskæring er jo ikke (rigtigt) en løsning – vel?

Hvordan behandler man så stress sammenbrud

For de allerfleste er det en enorm lettelse at blive præsenteret for en ny tilgang til stressbehandling, der ikke stiller krav om tilbagetrækning og nedlukning. Det er også en kæmpe lettelse at blive præsenteret for en forståelse, der giver en autoritet over eget kraftverk, uafhængigt af de krav og forventninger, der bliver stillet til det.

Og denne nye tilgang bygger mere på en "lær-at-køre-eget-system-bæredygtigt" end en "overbelastning-af systemet" tilgang.

Det betyder, at vi ikke (udelukkende) skal identificere ydre overbelastningsfaktorer og reducere dem, men rent faktisk skal lære at skabe en sikker og bæredygtig drift af eget system.

Det bygger på en specifik viden om psyken og en nuanceret forståelse af stress, som en tilstand, der er vedligeholdt og forårsaget af en række mentale faktorer, som en, der kender til, hvordan det menneskelige sind fungerer, godt kan hjælpe med at fikse - på samme måde som en tekniker fikser et strømsvigt.

Vi er specialisten, der hjælper dig med at identificere (system)fejlen og hjælper dig til at håndtere din stress på en måde, der ikke nødvendigvis indebærer lukning af kraftværket.

Er du nysgerrig på metakognitiv stressbehandling, så klik her og læs mere.

Du er velkommen til at ringe til os på 31 11 13 15 eller skrive til hello@mindcph.dk, hvis du har brug for en tekniker eller et servicetjek.

Mange gode hilsner

Erla Højsted, psykolog i Mind Cph

Vi kan også anbefale: 

4 råd til at komme GODT igennem eksamensperioden

Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]

Få styr på de tanker (og følelser), der forstyrrer.

Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed!  Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]

Bliv bikiniklar i metakognitiv forstand

Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]

Stigende priser og eskalerende bekymring

Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]

Hvordan løser du dine problemer?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]

Hvorfor vil du sammenligne dig med andre?

Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]

Hvor længe vil du sidde på hegnet?

Hvor længe vil du sidde på hegnet?  Kender du det, at der er noget du […]

Sådan passer du på dit mentale helbred

I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]

Jagten på en Work Life Balance er som jagten på skattekisten for enden af regnbuen

Familie, karriere, sundhed, personlig udvikling, rigdom, bæredygtighed og [indsæt dit eget ønske] - Vi vil gerne det hele, og helst uden for mange strabadser. Drømmen om det enkle liv, der balanceret indeholder det hele er så fint udbasuneret på instagram og andre sociale medier. For at lykkes skal du blot kende de 7 tips, den hurtigste vej eller de 3 skjulte vaner. SÅ finder du den optimale balance.

Jeg er leder. Jeg kan IKKE gå ned med stress

Stress kan ramme alle. Også ledere. Ledertitlen fungerer desværre ikke som skjold mod stress, og […]

1 2 3 10

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram