Jeg havde sat mig godt til rette i sofaen. Homeland kørte på chromecast og ja, jeg syntes jeg havde brug for en velfortjent serieaften i sofaen. Jeg havde heldigvis lige nået at brygge kaffe inden mit tv gik i sort - og alt blev mørkt.
Der var simpelthen strømsvigt i hele mit område.
Nåh men, det var ingen skandale – andet end, at jeg ikke fik set Homeland (den aften). Men jeg må indrømme, at det passede mig dårligt, og at jeg helt klart syntes, at det var for ringe, at systemet ikke kunne holde til det.
Og det viser sig også, at strømsvigt ret sjældent handler om sammenbrud af et overbelastet system. Det handler simpelthen som regel om en teknisk fejl eller en mekanisk skade.
Heldigvis da, for hvis systemet er så skrøbeligt, at det kan brænde sammen når det er i brug, så er det ikke et system, vi ægte kan stole på.
Og det giver da også god mening, at systemerne er lavet til at klare store belastninger. Hvordan overlever de ellers i menneske og -forbrugstunge samfund, hvis ikke vores systemer er konstrueret til at dække behovet?
Samtidig er det da også meget betryggende at vide – at en tekniker kan finde fejlen og så kører det hele igen.
Hvis der virkelig var tale om et regulært sammenbrud – så var problemet ikke så enkelt og ville have uoverskuelige konsekvenser.
Og det er egentlig lidt det samme billede vi kan bruge, når vi arbejder med mennesker, der er ramt af stress.
Vi er nemlig meget vant til at tænke et stresssammenbrud som en effekt af overbelastning – og at den eneste udvej er at skære ned for brugen. Men det har desværre hverken løst eller mindsket problemet med stress.
Den tilgang har desuden vidtrækkende menneskelige konsekvenser. For det indebærer nedskæringer og en tilbagetrækning fra meget af det, vi har oparbejdet i livet og ofte er de "iøjnefaldende" belastninger samtidig noget vi tilvælger og gerne vil beholde så som børn, bopæl, karriere, lærdom, fritidsinteresser osv.
Så nedskæring er jo ikke (rigtigt) en løsning – vel?
For de allerfleste er det en enorm lettelse at blive præsenteret for en ny tilgang til stressbehandling, der ikke stiller krav om tilbagetrækning og nedlukning. Det er også en kæmpe lettelse at blive præsenteret for en forståelse, der giver en autoritet over eget kraftverk, uafhængigt af de krav og forventninger, der bliver stillet til det.
Og denne nye tilgang bygger mere på en "lær-at-køre-eget-system-bæredygtigt" end en "overbelastning-af systemet" tilgang.
Det betyder, at vi ikke (udelukkende) skal identificere ydre overbelastningsfaktorer og reducere dem, men rent faktisk skal lære at skabe en sikker og bæredygtig drift af eget system.
Det bygger på en specifik viden om psyken og en nuanceret forståelse af stress, som en tilstand, der er vedligeholdt og forårsaget af en række mentale faktorer, som en, der kender til, hvordan det menneskelige sind fungerer, godt kan hjælpe med at fikse - på samme måde som en tekniker fikser et strømsvigt.
Vi er specialisten, der hjælper dig med at identificere (system)fejlen og hjælper dig til at håndtere din stress på en måde, der ikke nødvendigvis indebærer lukning af kraftværket.
Er du nysgerrig på metakognitiv stressbehandling, så klik her og læs mere.
Du er velkommen til at ringe til os på 31 11 13 15 eller skrive til hello@mindcph.dk, hvis du har brug for en tekniker eller et servicetjek.
Mange gode hilsner
Erla Højsted, psykolog i Mind Cph