/

Kan stress skade? ǀ MIND CPH

Sover du dårligt? Bliver du let irritabel? Føler du dig rastløs? Og er du overvældet og usikker på, hvad der sker med dig?

Så skal du ikke bekymre dig! Du er sikkert bare lidt stresset!

Men stress er da farligt? Ikke?

Jo, mange mener, at langvarig kronisk stress både kan påvirke kroppen og hjernen - hvilket er rigtig skræmmende!

Men nyere stressstudier viser, at det heldigvis forholder sig sådan, at der ikke eksisterer én entydig stressrespons, der udløses i alle stressende situationer, men derimod mange forskellige. Det, der har afgørende betydning er den måde vi håndterer og reagerer på de stressende situationer.

Stress aktiverer hjernens frygtcenter Amygdala. Det er det samme center, der aktiveres når du f.eks. går på en mørk sti og du pludselig hører noget røre på sig i buskene. Det sætter gang i en normal proces, hvor du naturligt går lidt hurtigere, evt. griber fat i din telefon og taster et nummer ind, som du ved vil svare, hvis du ringer.

Men når du er vel hjemme igen og sidder i din varme stue, så er Amygdala ikke længere aktiv - og du slapper af.

Når befinder du dig i under kronisk stress så er Amygdala aktiv hele tiden – du slapper ikke af og der er en overaktivitet i gang, der skaber en kronisk stress- og angsttilstand.

Måske du også føler, at du har tabt evnen til at kontrollere din stress. Og så er en ond stressspiral i gang, der skaber forandringer i hjernen og påvirker dit kognitive funktionsniveau.

Stress går specielt udover din hjernes kontrolcenter ”præfrontal cortex” så du får sværere ved at holde overblikket, sværere ved at koncentrere dig, glemmer ting og bliver mere opfarende.

Heldigvis kan du lære andre stressresponsstrategier, der styrer udenom den negative stress og de skadelige effekter, som stress kan have.

Der findes en super effektiv behandling, der giver dig følelsen af kontrol over din stress tilbage, og som rent faktisk også kan bremse og resette de forandringer hjernen udsættes for.

Den behandling kan du læse alt om HER

Men vigtigst af alt er det, at du (før det er for sent) oparbejder gode strategier til stresshåndtering således, at du kan forebygge stress og aldrig mere føle, at du kan miste kontrollen over den.

Vi høres snart igen.

Erla Højsted, Psykolog i Mind Cph.

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down