/

Ligger du søvnløs over, at du ligger søvnløs? | MIND CPH

Dengang jeg var barn og ikke kunne falde i søvn sagde min far altid til mig, at jeg bare skulle ligge stille i min seng og ”tælle får”. Og det virkede. For mig. Dengang.

Men hvorfor ligger man søvnløs?

Vi hører jo overalt, hvor vigtigt det er at sove. Hvor stor skade vi kan påføre kroppen og ikke mindst hjernen, når vi sover for lidt.

Så vi ved, at vi BURDE sove.

Vi kender konsekvensen af manglende søvn. Kroppen ryster, appetitten forsvinder, det surrer og summer for ørene, koncentrationsevnen daler og vi har svært at udføre de opgaver vi skal. Humøret er i bund, følelserne sidder udenpå kroppen, vi bliver let irritable og reagerer uhensigtsmæssigt.

Og den Zombie-tilstand er ubehagelig og potentielt skadelig.

Så konsekvensen af manglende søvn ER da bekymrende.

Men her støder vi på søvnløshedens dilemma! 

For når noget er bekymrende, så har vi svært ved at lade være med at bekymre os om det. Og når vi bekymrer os, kører tankerne i ring.

Når du ikke kan sove, bliver du bekymret. Når du bekymrer dig, kan du ikke falde i søvn, fordi bekymringerne holder hjernen aktiv og gør det svært at blive afslappet nok til at kunne falde i søvn.

Kan du se dilemmaet?

Så skal man da bare forsøge at slappe af, så forsvinder søvnløsheden, ik?

Du har sikkert allerede forsøgt dig med et utal af afslappende teknikker og aktiviteter.

Måske du har lært, at du skal stå op og læse en bog. Måske du har lært at tænde for fjernsynet eller musik. Måske du har lært at lytte til en lydbog eller en hypnose audio.

Måske du er ekstra opmærksom på ikke at være aktiv om aftenen, måske du spiser eller drikker noget beroligende. Måske du har dine faste "putte-ritualer". Måske du har en masse "leveregler".

Måske det endda har virket for dig.

Nogle gange.

Men søvn og søvnløshed er stadig et stort tema i dit liv. En stor del af din vågne tid går med at bekymre dig over søvnløshedens konsekvenser - og på hvordan du kan løse problemet.

Men jo mere du forsøger at tænke over hvordan du kan falde i søvn – jo mindre falder du i søvn.

For når problemet er, at dine bekymringer holder dig vågen, så kan du ikke falde i søvn, medmindre du kan lade være med at bekymre dig.

Og hvordan skal du kunne få et naturligt forhold til søvn, hvis du hele tiden er fyldt op af tanker og bekymringer om søvn – eller mangel på samme?

Selv om du i øjeblikke eller perioder kan slappe af, så kører tankerne videre derudaf hver gang der dukker en ny bekymring op.

Derfor er det bekymringerne vi skal angribe.

Du falder i søvn, når du giver slip på tankerne.

Jeg tror ikke, at det var selve processen "at tælle får", der fik mig til at falde i søvn da jeg var barn. Det var mere det faktum, at jeg blev liggende i min seng stille og roligt og ikke gik i panik over, at jeg ikke kunne sove. Jeg gav slip på mine tanker, fokuserede på andet end min manglende søvn - og gav mig hen til søvnen.

Og heri ligger essensen af min fars gode råd:

Bliv liggende i sengen. Lad være med at stresse over, at du ikke kan falde i søvn. Lad være med at prøve at kontrollere processen.

Lad blot tankerne være.

Når du giver slip – så kommer søvnen.

Måske lyder det svært? Eller som en dårligt råd fra et dameblad?

Men det er faktisk noget der virker, hvis du tør give slip (OG ved hvordan!)

Vil du lære at lade tankerne være og få din nattesøvn tilbage? Så kan du lige nu melde dig til vores populære metakognitive gruppeterapi.

Gode Hilsner

Erla Højsted

Chefpsykolog og ejer i Mind Cph

PS: Vil du gerne læse mere om det her emne? Så prøv at tjekke de her blogs ud:

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down