/

Socialangst

Social angst er en tilstand, der kan være meget begrænsende og indgribende. Du frygter de sociale situationer, men ved ikke hvad du skal gøre, du fanges i en negativ tankespiral, der kan være svær at komme ud af. Vi kan hjælpe dig ud af den negative tankespiral, så socialt samvær ikke forbindes med angst, men i stedet med hyggelige stunder.

Oplever du at indgåelse i eller tanker om sociale situationer kan igangsætte meget angst og ubehag? Har du negative vurderinger om dine sociale evner? Bekymrer du dig om sociale situationer i frygt for, at du kommer til at opføre dig klodset, sige det forkerte eller virke underlig og er du bekymret for, hvad de andre tænker om dig? Oplever du fysiske symptomer som koldsved, svedige og rystende hænder, kvalme, hjertebanken, rødme eller andet fysisk ubehag? Kæmper du for at få kontrol over dig selv og din krop i de sociale situationer, men er det endnu ikke lykkes? Og er du overbevidst om, at du er dårlig til at indgå i og håndtere sociale situationer?

Ønsker du konkrete redskaber til at slippe dine negative antagelser om dine sociale evner og kunne være mere tilstede i det sociale samvær?

Social angst er karakteriseret ved negative antagelser om egne evner til at indgå i sociale situationer og en angst for andres (negative) vurderinger. Samtidig med, at der er en overbevisning om, at du er dårlig til at indgå i de disse situationer. Typisk vil det betyde, at du i sociale situationer vil være meget fokuseret på dig selv og på hvad andre mon tænker om dig. Tankerne kan køre i ring:

“Hvorfor sagde jeg nu det? Det lød så dumt! Alle kan se at jeg er angst! Jeg er den eneste her, der ikke kan finde ud af det!”

Der er en konstant overvågning af dig selv i gang, hvor du forsøger at vurdere om du har gjordt noget forkert, noget pinligt og om du har afsløret dig selv og din usikkerhed. Du holder øje med andres reaktioner på det du siger og ser om du kan finde indikationer på, om de synes du er underlig. I sociale situationer føler du dig forkert og får mange ubehagelige kropslige symptomer. I forsøg på at håndtere ubehaget og angsten igangsættes der oftest en tryghedsskabende adfærd som f.eks. at undgå øjenkontakt med andre, trække sig til siden, drikke sig fuld og andre ting.

Alt det du gør, gør du fordi du er bange for at fremstår forkert, usikre, dum eller lignende, men det kan faktisk have den modsatte effekt. Din opmærksomhed er rettet mod dig selv, for at holde øje med det du siger, din adfærd, dine kropslige symptomer og andres reaktioner. Men et indre fokus på dig selv, kan gøre det svært at begå sig narturligvis blandt andre. Det er lidt det samme som, hvis du tænker over, hvordan din gangstil er når du går, hvordan du sætter det ene ben foran det andet. At gå at noget du kan gøre helt uden at tænke på det, men så snart du retter din opmærksomhed mod din gangstil og på, hvordan den er, kan den blive helt klodset og kejtet.
Psykologerne hos MIND CPH er specialiseret indenfor behandling af social angst. Hos os vil du møde en effektiv og evidensbaseret behandling, der vil præsentere dig for konkrete og enkelte strategier til at komme ud af den sociale angst. Vores behandling er baseret på metakognitiv terapi, som har vist jeg særligt effektivt til denne problematik, da der netop arbejdedes med at bryde dine negative tankemønstre og negative antagelser om dine sociale evner. I stedet for at blive fanget i negative og selvkritiske tankespiraler, hvor dit fokus er rettet mod det du gør og siger, vil du få konkrete redskaber til at behandle dine negative tanker og symptomer på en anden måde, således at de ikke behøves at tage alt din opmærksomhed i det sociale samvær.
Ved at lære en ny måde at relatere til dine tanker og fysisk ubehag på, vil du opleve at du selv har kontrollen over, hvor meget de negative tanker og ubehag skal fylde før, under og efter de sociale situationer. Det betyder at du fremfor at bekymre dig om, hvordan du fremstår, vil du kunne være mere nærværende.

Vi er ikke særligt interesseret i de konkrete tanker, men mere i de tankeprocesser, der afgør, hvordan vi relaterer til vores tanker og fysisk ubehag. Så snart du oplever, at du har kontrollen over, hvor meget de negative tanker skal fylde, vil du også opleve at komme ud af hovedet og nyde det sociale samvær.

Individuel terapi for angst

Bestil din tid i dag. Det er fleksibelt, nemt og enkelt. Du kan vælge en af vores dygtige metakognitive psykologer som sammen med dig tilrettelægger dit forløb. Vi tilbyder også online terapi.

Gruppeterapi for angst

Metakognitiv gruppeterapi er særdeles velegnet til behandling af angst. Hvis du ønsker en effektiv og prisvenlig behandling sammen med andre ligesindende er gruppeterapi for dig.

Er du pårørende?

Det kan være svært at gøre det rigtige som pårørende. Hvad end du er forælder, partner, ven leder eller kollega kan du ringe til os og få en snak om hvordan vi kan hjælpe.

  • Mind CPHs kurser har virkelig hjulpet mig. Jeg er blevet god til at opdage, hvornår jeg sidder fast i spekulationer og grublerier. Jeg kan give slip på de negative tanker. De er bare tanker og jeg har lært at genvinde kontrollen over dem. TAK!

    Anne, 33 år: deltager på gruppeforløb
  • Mind CPHs kurser har virkelig hjulpet mig. Jeg er blevet god til at opdage, hvornår jeg sidder fast i spekulationer og grublerier. Jeg kan give slip på de negative tanker. De er bare tanker og jeg har lært at genvinde kontrollen over dem. TAK!

    Anne, 33 år: deltager på gruppeforløb
  • Mind CPHs kurser har virkelig hjulpet mig. Jeg er blevet god til at opdage, hvornår jeg sidder fast i spekulationer og grublerier. Jeg kan give slip på de negative tanker. De er bare tanker og jeg har lært at genvinde kontrollen over dem. TAK!

    Anne, 33 år: deltager på gruppeforløb

Mød psykologerne i MIND CPH

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down