Sådan gør angst dit liv mindre: 4 historier fra virkeligheden

| |
| Af Mind CPH8. oktober |
Del artikel

”Når jeg skal noget om morgenen den næste dag, er jeg allerede bange inden jeg går i seng. For hvad nu hvis jeg ikke kan sove? Eller hvad nu hvis jeg den næste dag har for meget angst til at kunne fungere til mødet?”                                           

Michael, 45 år.

Michael ender tit med at aflyse møder om morgenen. Jo mere han aflyser dets mere bange bliver han for ikke at gøre sit arbejde. Det gør det endnu sværere at koncentrere sig om arbejdet.

...

”Jeg er bange for at tage metro, tog og at være på store stationer. Hvad nu hvis der er terrorangreb? Hvad nu hvis der sker noget?”

Sara, 27 år.

Sara undlader helt at tage metro og tog. Hun har ikke kørekort, så hun er afhængig af at køre med andre, hvis hun skal på længere ture.

...

”De sidste to uger har jeg været meget bekymret for, om jeg har halskræft. Jeg var hæs, havde ondt i halsen og var hævet. Jeg holdte et vågent øje med det, men det blev ved med at kunne mærkes. Jeg googlede det og undersøgte hvad symptomerne kunne være tegn på. Det gjorde mig kun endnu mere bange!”

                                                    Simon, 35 år.

Simon bruger rigtig meget af sin tid på at overvåge sin krop og scanne efter mulige symptomer. Dette gør, at han er mindre nærværende på sit arbejde og i sociale situationer, da han har svært ved at koncentrere sig om andet end symptomerne. Hvis han tager til lægen, får han en midlertidig lindring og beroligelse, lige indtil han lægger mærke til et nyt symptom.

...

”Der er en masse ting, som jeg gjorde før, som jeg ikke gør mere. Før var det nemt at tage ud og ses med mine veninder på en café eller lignende, men nu er det en total overvindelse at komme af sted. Jeg tænker hele tiden på, hvad andre mennesker tænker, og jeg prøver hele tiden at forberede mig på ting, som jeg kan sige. Jeg har næsten altid angst, når jeg er ude blandt andre, og det er enormt svært at komme hen til sociale begivenheder. Når jeg er der, slapper jeg aldrig af og er bange for at andre kan se, hvor nervøs og akavet jeg føler mig.”

Heidi, 20 år.

Heidi aflyser tit sociale begivenheder og tager sjældent initiativ til at lave aftaler med sine venner. I starten var det kun, når hun skulle lave præsentationer eller eksamener, men nu fylder det også bare i dagligdags sociale begivenheder. Det gør, at hun føler sig isoleret på sit studie.

...

Okay, nu har du set Michael, Sara, Simon og Heidis beskrivelser af situationer, hvor de oplever angst. Selvom det er meget forskellige ting og situationer, der frembringer angsten, så er der nogle fællestræk i måden, som angsten gør deres liv mindre på.

Lad os se på nogle af de fællestræk:

  • De bekymrer sig meget om deres angst. Når man bruger meget tid på at bekymre sig om sin angst, forlænges og forstærkes Samtidigt er den tid, man bruger på sin angst, tid som man ikke får igen.
  • De mærker meget efter i deres krop eller overvåger angsten. Dette vedligeholder og forstærker angsten, da sindet ikke får mulighed for at regulere den af sig selv. Ved at fokusere meget på angsten og kroppen på den måde, så kan mærke endnu mere = endnu mere angst.
  • Der er en masse ting, som de går glip af i deres liv. Enten fordi de undgår ting og situationer eller fordi de er meget mindre tilstede og nærværende i de situationer, som de er i.

Kan du genkende disse tre kendetegn på, at angsten gør dit liv mindre?

Når du lærer at gøre noget andet med angsten end du plejer, kan du løbende gøre dit liv større igen, hvor du ikke siger nej tak, aflyser eller undgår de ting, som du egentligt godt kunne tænke dig at gøre. Plus når du ikke bruger så meget tid på at bekymre dig om angst, så er der også plads til bruge energi på andre ting – som gør dit liv større i stedet for mindre.

Vil du gerne lære nogle enkle, konkrete og effektive redskaber og strategier til at træde ud af de tanke- og handlemønstre, der vedligeholder angsten?

Så kan du stadig nå med på vores metakognitive gruppeforløb mod angst, stress og depression.

Vi svarer meget gerne på dine spørgsmål, så du er altid velkommen til at skrive på hello@mindcph.dk eller ringe til 31 11 13 15.

PS: Som en ekstra bonus får alle vores gruppedeltagere i MIND CPH et gratis opfølgningskurs på mail efter endt gruppeforløb. Dette gør vi, fordi det er meget vigtigt for os, at du kommer godt på vej – også efter endt forløb!

Vi kan også anbefale: 

Stigende priser og eskalerende bekymring

Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]

Få styr på de tanker (og følelser), der forstyrrer.

Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed!  Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]

Bliv bikiniklar i metakognitiv forstand

Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]

4 råd til at komme GODT igennem eksamensperioden

Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]

Hvordan løser du dine problemer?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]

Hvorfor vil du sammenligne dig med andre?

Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]

Hvor længe vil du sidde på hegnet?

Hvor længe vil du sidde på hegnet?  Kender du det, at der er noget du […]

Sådan passer du på dit mentale helbred

I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]

Når modet svigter. Sådan frarøver bekymring og tvivl dit mod

Kender du det? Du skal noget, som du glæder dig overordentligt meget til, men samtidig […]

Hvordan ville dit liv se ud uden bekymringer og tankemylder?

Husker du, hvordan det var ikke hele tiden at være optaget af dine negative tanker? […]

1 2 3 9

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram