/

Du får aldrig perfekte tanker! ǀ MIND CPH

Sarah har altid været en 12-tals pige. Hun stræber efter perfektion i alle livets henseender - hvilket egentlig er lykkedes hende so far!

Mange beundrer Sarah. Hun er smuk, sjov, dygtig og stiller altid op overfor sine venner. Men bag den perfekte facade gemmer der sig en ung kvinde, der har det svært.

Sarah er udadvendt og tiltrækker let nye bekendtskaber – men hun bliver også let overinvolveret i andre menneskers liv og føler, hun mangler et filter, der kan forhindre, at det det ikke kryber ind under huden på hende. Hun formår sjældent at sige nej (på den gode måde), og føler sig tit som et omvandrende social-kontor med døgnåbent.

Da jeg møder Sarah, er hun egentlig på udkig efter et kommunikationskursus, der kan hjælpe hende med at sige fra.

Men,

Sarahs problem er ikke, at ordet ”nej” ikke findes i hende vokabular, eller at hun ikke kan sige nej. Problemet er heller ikke, at Sarah mangler det filter, der kan sortere og afvise negative tanker og negative følelser.

Problemet ligger et andet sted, nemlig i den måde hun forholder sig til sine tanker og problemer på.

Er det muligt at have perfekte tanker?

Sarah vender og drejer konsekvent alle sine tanker og overvejelser omkring hvordan og hvorledes, hun skal sige tingene. Hun leder efter de rigtige ord, og de rigtige udtryk. Hun har en rig indre dialog om fordele og ulemper ved det ene og det andet, og hun bliver aldrig færdig med sine analyser. Når hun sidder sammen med veninderne, er hun ofte anspændt og opmærksom på både sine egne overvejelser og venindernes problemer. Hun kæmper med tanker som fx hvordan kan jeg sige nej, uden at veninden tænker dårligt om mig? hvorfor kan andre ikke se, at jeg også engang i mellem har brug for omsorg og støtte? Og når hun kommer hjem er hun slidt, træt og brugt.

Sarah bruger enorme mængder mental energi på at overvåge sig selv i en stræben efter at gøre det rigtige. Hun leder efter de perfekte tankerde perfekte sætninger og den helt perfekte adfærd, samtidig med at hun kæmper med at være nærværende og tilstede i nuet – men hun dvæler også ved følelsen af at hun altid står tilbage med en fornemmelse af at være alene i verden.

Udover at perfektion er en utopi i sig selv, så dræner hendes parallel-analyser hende mentalt, og hun er ved at gå fra forstanden. Hun er træt og uoplagt hele tiden og fortvivlet over, at hun ikke bare kan sige nej – for hun magter ikke at forholde sig til alt og alle hele tiden! Hun vil gerne kunne passe bedre på sig selv.

Og det har efterhånden stået på i et godt stykke tid. Hendes livskvalitet er dalet, hun er blevet mere og mere udmattet og har sværere og sværere ved at passe sit eget liv.

***

Men Sarah har ikke brug for et kursus i kommunikation.

Sarah har brug for at opdage, at hun kan vælge, hvilket tanker hun dvæler ved, og dermed lukker ind under huden, og bliver berørt af. Hendes mestrings-strategier og hendes forestilling om at hun kan finde svaret på den ultimativt rigtige væremåde er uhensigtsmæssig, og fastholder hende i en uholdbar situation.

Sarah tror nemlig fejlagtigt, at hendes overdrevne analyser har en nytteværdi og er nødvendige for, at hun skal kunne handle passende. Men frem for at have produceret den perfekte tilværelse, har analyserne den konsekvens, at Sarah har fået en følelse af, at hendes tanker er ukontrollerbare og farlige, og hun formår ikke at stoppe tankemylderet, når det bliver for meget.

***

I stedet for at tilbyde Sarah et kursus i at lære at sige nej, kunne vi i Mind Cph tilbyde hende et kursus, hvor hun kan lære, at hun ikke behøver at dvæle ved sine tanker for at handle passende, og at hun kan stoppe tankemylderet, hvis hun vil.

Og resultatet?

Sarah har lært, at hun besidder en fleksibilitet der gør, at hun kan hoppe ind og ud af de tankeprocesser, der gør hende træt, uoplagt, anspændt og depressiv. Hun har fået teknikker, hvor hun kan skrue op eller ned for bekymringer som hun lyster, og har lært, at hun har fuld kontrol over den måde hun forholder sig til sine tanker på.

Sidegevinsten er, at hun ikke længere har det skidt, og at hun har fået et meget mere afslappet og ligeværdigt forhold til sine venner.

Gode hilsner

Erla Højsted

 

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down