/

OCD

OCD (obsessive compulsive disorder) er en lidelse, der er karakteriseret ved obsessioner (tvangstanker) og/eller kompulsioner (tvangshandlinger).

Tvangstanker er spontane og uønskede tanker eller impulser, der opleves som forfærdelige og ude af trit med ens selvopfattelse. Det, der gør dem til tvangstanker, er deres grad af vedholdenhed. Tvangstanker omhandler ofte temaer som:

 - Vold
 - Seksuelle handlinger
 - Sygdomssmitte af bakterier, kropslige væsker eller beskidte ting
 - Man kan eksempelvis have tvangstanker om at komme til at skade nogen, uden at man ønsker at gøre det.

Kompulsioner (tvangshandlinger) er de responser folk har på tvangstanker eller ubehagelige følelser. De er karakteriseret ved, at de ofte er gentagende og følger særlige regler. Man udfører kompulsionerne for at forsøge at reducere ubehagelige følelser eller forhindre, at noget dårligt sker.

Det kan både være private indre handlinger, som ikke kan ses af andre (f.eks. tælle, gentage specifikke sætninger, opretholde et bestemt mentalt forestilling eller billede), og de kan være handlinger, der er synlige for omverdenen. Handlinger synlige for omverdenen kan bestå af adfærd som gentagen håndvaskning, cheking af ting, placere ting i bestemt orden, røre eller ikke røre bestemte ting på sin vej.

Tvangstanker eller tvangshandlinger er ret normale

Studer viser at op til 80 % af os har tvangstanker i nogen grad. Dette kunne være en tanke som: ”Hvad nu hvis jeg kommer til at skade mit barn?” Sådanne tanker er ikke unormale. De er blot tanker.

Det er heller ikke unormalt at have tvangshandlinger. Det kan f.eks. være at gennemføre bestemte ritualer inden man skal sove, eller før man går ud af døren, banke under bordet eller lignende for at forhindre, at noget sker.

Tvangstanker og tvangshandlinger er ikke nødvendigvis tegn på psykisk lidelse, men er noget de fleste af os har eller gør i nogen grad.


Når tvangstanker og tvangshandlinger er problematiske

Der er først tale om et problem, man bør søge hjælp til, hvis man oplever, at man:

Lider under dem (hvis de gør en bange eller ked af det).
Har funktionsnedsættelse (dvs. hvis ens handlerum begrænses).
Føler man ikke kan styre handlingerne og er bange for dem.

Metakognitiv behandling af OCD

Metakognitiv terapi er en skånsom og effektiv behandlingsform, hvor vi specifikt arbejder med antagelser om vigtigheden, farligheden og meningen med tvangstankerne og handlingerne. Behandling fokuserer på udviklingen af nye fleksible måder at opleve tvangstankerne på, der reducerer den smerte, som de forårsager.

Vi tilbyder både terapi i vores hyggelige klinik i indre København og terapi online, som vi også har god erfaring med. Du kan læse mere om online metakognitiv terapi
  • Jeg har først og fremmest fået en følelse af ikke at være alene med mine tanker og følelser! At mental sundhed er et bevidst valg! At ens tanker og følelser gerne må være der, men ikke skal være styrende. Os der grubler, overanalyserer og tror på hver en tanke, kan blive hjulpet ud af denne “boble”, lære at se tingene i et andet perspektiv, som skaber større ro og glæde og ikke mindst troen på sig selv.

    Anonym: individuelt forløb
  • Forløbet hos MIND CPH har været meget godt, og jeg vil anbefale det til alle dem, som oplever problemer og ønsker at få hjælp. Før jeg var her, vidste jeg ikke at man kunne få hjælp til de problemer, jeg gik med, men jeg kan virkelig anbefale det.

    Anonym: indviduelt forløb
  • Jeg har lært at styre mine tanker, fremfor at de styrer mig. Jeg er blevet meget gladere og kan genkende mit gamle jeg igen uden dumme tanker, der har taget over.

    Chili, 16 år: individuelt forløb

Mød psykologerne i MIND CPH

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down