/

Dét, der er årsagen til negativ stress er ... ! ǀ MIND CPH

For noget tid siden sad jeg i et kursuslokale sammen med omkring 40 psykologer og læger, da underviseren stillede os et spørgsmål: ”I arbejder alle med stress, må jeg høre: Hvordan definerer I stress”?

Hvor mange definitioner tror du, vi landede på? …. Ja, du har helt ret. Tættere på 40 end på en.

Men giver det mening at arbejde med stress, når vi ikke kan blive enige om, hvad det er? Er det ikke nødvendigt først at stille en knivskarp definition af stress?

En pæn andel af de tilstedeværende blev da også enige om, at det er vigtigt og lænede sig op ad den ret almindelige definition af stress:

Stress opstår, når krav og forventninger overgår de ressourcer og muligheder, vi har til at imødekomme disse”.

Men der er bare et væsentligt problem med den definition. Den efterlader os med begrænsede muligheder for effektivt at behandle negativ stress.

Bruger vi denne definition, kommer vi til at arbejde med enten ”krav og forventninger” (stressorer) og/eller ”ressourcer og muligheder”.

Og det er problematisk, for det jeg er blevet klogere på efter at have arbejdet med stress i mange år er, at det sjældent er dine stressorer eller dine ressourcer, der er hovedproblemet, hvis du har kronisk negativ stress. Problemet er derimod den måde, du reagerer på situationen med bekymringer og grublerier.

Dette er så ubehageligt! Er det for meget for mig? Er det mig, der ikke er gearet til dette? Hvad hvis jeg fejler? Hvorfor er jeg havnet her? Burde jeg ikke have det bedre? Burde jeg ikke være tilfreds med det jeg har? Hvordan kommer jeg du af det? Hvad gør jeg forkert? Hvorfor ender det altid sådan for mig? Hvor farligt er det for mig? Det er så ubehageligt og må være farligt! Det er i hvert fald det man hører hele tiden! Hvis det fortsætter sådan, så ender det sandsynligvis med et sammenbrud – og så kan jeg jo ikke klare mig! Hvad hvis jeg mister mit job? Min familie? Ender på gaden ensom og forladt? Måske kan jeg enten blive helt skør eller ligefrem dø af at være i denne tilstand? 

Og hvad tror du resultatet af den slags tanker er?

Og forestil dig så oveni, at du konstant tænker sådan?

Bliver du gladere?

Lykkeligere?

Mere handlekraftig?

Mindre stresset?

Føler du dig super oplagt til at tage kampen op mod livets uretfærdigheder? Klar til at løse dine problemer?

Nej vel? Snarere det stik modsatte! Ikke sandt?

Og ser du, denne proces er den store synder i en negativ stress spiral. Nu er det ikke blot udefra kommende krav, der sætter dit alarmberedskab i gang – det kommer også indefra. Du producerer konstant nye stressorer, og den proces kan være svær at bryde - hvis du ikke ved hvordan vel at mærke.

Vil du lære at stoppe den negative stress spiral?

Vi tilbyder et effektivt stresskursus, hvor du kan lære blive fri for negativ stress.

Gode hilsner

Erla Højsted

PS: Du kan altid få individuel hjælp - vi har ikke ventetid til individuelle forløb!

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down