/

Narcissisme – Sådan håndterer du narcissister

Narcissisme er et personlighedstræk, der er karakteriseret ved, at en person ser sig selv som værende langt mere vigtig, end han eller hun egentlig er.

Narcissister har af denne grund en stor trang til at føle sig beundret, vigtig og betydningsfuld – imens de vel at mærke ikke viser meget empati over for andre mennesker omkring dem. Narcissisme er en af de ’Mørke personlighedstræk’ som man bør være særlig opmærksom på. I denne artikel vil vi forklare, hvad en narcissist er, samt hvordan man bedst kan håndtere en narcissist på arbejdspladsen eller i et forhold.

Tegn på narcissisme

Narcissisme kan vise sig på flere forskellige måder. Helt overordnet er narcissister karakteriseret ved ofte at være besatte af tanken om succes, magt og status. De føler sig ofte også berettiget til dette – det handler derfor ikke nødvendigvis om at narcissister er mere hårdtarbejdende end andre eller mere intelligente, det handler ene og alene om, at de har ret til at få eller opnå noget bestemt.

Narcissister kan også finde på at udnytte andre mennesker for at opnå deres mål. Netop dette aspekt gør, at der er tale om et af ’mørke personlighedstræk, sammen med psykopati og machiavellisme.

Tegn på narcissisme viser sig særligt på følgende måde:· Personen har et meget stort behov for at blive beundret og bekræftet
· Narcissister er ikke bange for at udnytte andre mennesker for egen vindings skyld
· Narcissister tager ikke ansvar for deres handlinger
· Narcissister føler sig berettiget til mange ting i tilværelsen

Narcissister har et stort behov for at blive beundret

Narcissister har ofte et behov for at blive rost og anerkendt af andre. De vil derfor ofte prale af deres præstationer, hvad enten de er reelle eller ej, i et forsøg på at få bekræftelse.

Denne adfærd kan være tydelig i både personlige og professionelle sammenhænge, hvor narcissisten forsøger at være centrum for alting. Og hvis det ikke er tilfældet, bliver de kede af det eller vrede.

Narcissister er ikke bange for at udnytte andre

Et træk der kendetegner narcissister er, at de ikke er bange for at udnytte andre for at nå deres mål. I deres verden er de den vigtigste person, og andre betyder ikke rigtig noget.

I stedet ser narcissister lidt ligesom personer med machivelianistiske træk mere forhold, hvad enten der er venner, kollegaer eller kærester som alliancer som de indgår for at opnå deres mål.

Narcissister kan også finde på at udnytte andre ved at manipulere dem til at gøre noget, som vil gavne dem. Derudover viser narcissister heller ikke meget empati for de mennesker, som er omkring dem, og de lægger heller ikke vægt på, hvordan de måtte føle. Dette træk ses også hos psykopater, der i endnu højere grad ikke er i stand til at føle og forstå bestemte følelser såsom frygt, empati eller lignede.

Narcissister tager ikke ansvar for deres handlinger

Et tredje kendetegn ved narcissistisk adfærd er at de ikke at de ikke tager ansvar for deres handlinger. Hvis noget går galt, er det ikke deres skyld – aldrig andres. Narcissister kan bebrejde andre for deres egne fejl eller fejl, aflede kritik og undgå at være ansvarlig for noget.

Denne adfærd kan være yderst belastende, både på en arbejdsplads og i et forhold, da det skaber et giftigt miljø, hvor tillid og gensidig respekt forsvinder. På den måde medvirker narcissisters adfærd til at de får svært ved at skabe et tillidsforhold til andre mennesker.

Narcissister føler sig berettiget til ting i tilværelsen

Et sidste træk ved narcissister som er vigtigt at kende til, er deres følelse af berettigethed. Narcissister mener nemlig at de på lige fod med kongelige er berettiget til bestemte ting i tilværelsen. Det kan både være penge, indflydelse, prestige eller fysiske ejendele.

Narcissister mener ofte, at de fortjener særbehandling, uanset deres faktiske præstationer eller andres behov. Denne følelse af berettigelse kan føre til urimelige krav i forskellige situationer, såsom at forvente særbehandling i sociale sammenhænge, kræve konstant opmærksomhed fra kære eller insistere på særlige privilegier på arbejdspladsen.

Ekstreme følelsescyklusser: Sådan føles det at være narcissist

De psykologiske virkninger af narcissisme på individet kan være komplekse.

På overfladen kan narcissister virke yderst selvsikre og selvsikre, men under denne facade ligger ofte et skrøbeligt selvværd, der er meget sårbart over for selv den mindste kritik. Ofte er det kritik der er så ubetydelig, at mange slet ikke vil se det som en kritik. Men sådan er det ikke for narcissisterne.

Dette skrøbelige selvværd skaber et paradoks, hvor narcissistens ydre selvtillid kolliderer med en indre sårbarhed. Det konstante behov for bekræftelse får dem til at søge opmærksomhed og beundring, men denne eksterne bekræftelse vil aldrig tilfredsstille deres underliggende usikkerhed.

Denne sårbarhed kan føre til en række negative følelser, herunder vrede og depression, især når narcissisten føler, at deres behov for bekræftelse og validering ikke bliver opfyldt.

Denne cyklus med at søge validering og reagere negativt på kritik fanger dem i en tilstand af følelsesmæssig stagnation, der forhindrer dem i at danne meningsfulde forhold til andre mennesker, hvilket gør de ikke kan udvikle sig som menneske.

Narcissister i 2024: Sådan håndterer du dem

Narcisister udgår ifølge nogle undersøgelser omkring 6.4% af alle mænd og 4.8% af alle kvinder.

Dette er en forholdsvis stor andel af personer sammenlignet med de andre mørke personlighedstræk. Det betyder også, at du med stor sandsynlighed har mødt en narcisist eller to i din tilværelse. Du vil enten møde dem på din arbejdsplads eller i et personligt forhold, hvad enten det er en ven eller en kæreste. Nedenfor vil vi kort forklare sig, hvad der kendetegner narcissister på en arbejdsplads samt give vores bud på, hvordan man som pårørende kan håndtere at være omgivet af en narcissist.

Hvordan viser narcissisme sig hos personer på arbejdspladsen

På arbejdspladsen stræber narcissister ofte efter magtpositioner og anerkendelse.

De kan udvise konkurrencepræget adfærd, finde på at tage æren for andres arbejde eller underminere kolleger for at fremhæve deres egne præstationer.

Deres stræben efter succes kan nogle gange bidrage positivt til deres karriere, men det sker ofte på bekostning af deres forhold til kollegaer og generelt kan de finde på at udvise meget uetisk adfærd som gør, at andre ikke ønsker at samarbejde med dem.

Narcissistiske mænd har også ofte svært ved at respektere andre autoriteter, såsom overordnede, ligesom de ikke er modtagelige overfor feedback fra andre, da det kolliderer med deres følelse af overlegenhed og vigtighed.

Sådan bør du håndtere narcissister på din arbejdsplads

Narcissister kan være meget svære at omgås på en arbejdsplads. På den ene side kan virksomheden får den opfattelse af en narcissist er meget ambitiøs og måske hårdtarbejdende. Men hvis først en narcissist får mulighed for at bestemme over andre, såsom hvis de befinder sig i leder- eller mellemlederrolle, kan det medføre en række negative situationer, særligt på grund af narcissistens manglende evne til at tage ansvar og føle empati.

Og for personerne der skal arbejde sammen med eller under denne person, kan det blive et sandt mareridt.

Hvis du mistænker, at du har en narcissist som chef eller kollega, er der flere ting, du kan gøre for at håndtere situationen.

Det vigtigste i disse situationer er at finde en balance imellem at være selvsikker og diplomatisk.

Det er særligt vigtigt at sætte klare grænser og eventuelt at dokumentere dine handlinger over for denne person, særligt hvis der er en risiko for at personen vil beskylde dig for at have gjort noget som du ikke har gjort – eller modsat. På den måde kan du bedre beskytte dig imod at blive manipuleret eller decideret udnyttet af personen. Det er vigtigt at fokusere på fakta og forblive professionel og undgå personlige konfrontationer.

Ved at dokumentere hændelserne eller adfærden, vil du også have mulighed for at gå til enten din ledelse eller din HR-chef, som bør tage hånd om situationen.

Hvordan narcissisme manifesterer sig hos mænd, når de er i forhold

I romantiske forhold kan narcissistiske mænd oprindeligt virke charmerende og opmærksomme og bruge denne adfærd til at tiltrække og forføre deres partnere. Men efterhånden som forholdet skrider frem, kan deres behov for kontrol og beundring blive mere tydeligt.

De kan blive følelsesmæssigt fjerne, manipulerende eller endda verbalt voldelige for at opretholde dominans. Narcissistiske mænd kan også forvente konstant ros og opmærksomhed, blive vrede eller afvisende, hvis deres partner udtrykker behov eller bekymringer, hvilket fører til en ensidig forholdsdynamik.

Få hjælp til at forbedre din arbejdsplads med MINDCPCH

At håndtere narcissister kan være en stor mundfuld for langt de fleste virksomheder. Ofte har narcissisterne selv brug for hjælp til at håndtere deres situation og det samme gælder for de personer der har haft dårlige oplevelser med narcissisten.

Hos MindCPH har vi mange års erfaring med at hjælpe virksomheder til at opnå større arbejdsglæde og ikke mindst højere produktivitet. Vi tilbyder effektive indsatser ved problemstillinger som f.eks stress og mental mistrivsel, samarbejdsvanskeligheder og meget mere.

Kontakt os i dag og lad os hjælpe jer med at få det bedste ud af jeres medarbejdere.

Narcissisme er dog ikke det eneste psykologiske fænomen, som vi arbejder med. Vi arbejder også med blandt andet med fænomenerne Rosenthal effekten, Halo effekten og Duning Kruger effekten.

Individuel terapi

Bestil din tid i dag. Det er fleksibelt, nemt og enkelt. Du kan vælge en af vores dygtige metakognitive psykologer som sammen med dig tilrettelægger dit forløb. Vi tilbyder også online terapi.

Gruppeterapi

Metakognitiv gruppeterapi er særdeles velegnet til behandling. Hvis du ønsker en effektiv og prisvenlig behandling sammen med andre ligesindende er gruppeterapi for dig.

Online terapi

Vælger du at se din psykolog online kan du sidde i dit eget rum og arbejde målrettet med dine udfordringer. Vi møder dig der hvor du er og vi hjælper dig der, hvor du vil hen.

Mød psykologerne i MIND CPH

  • Mind CPHs kurser har virkelig hjulpet mig. Jeg er blevet god til at opdage, hvornår jeg sidder fast i spekulationer og grublerier. Jeg kan give slip på de negative tanker. De er bare tanker og jeg har lært at genvinde kontrollen over dem. TAK!

    Anne, 33 år: deltager på gruppeforløb
  • Mind CPHs kurser har virkelig hjulpet mig. Jeg er blevet god til at opdage, hvornår jeg sidder fast i spekulationer og grublerier. Jeg kan give slip på de negative tanker. De er bare tanker og jeg har lært at genvinde kontrollen over dem. TAK!

    Anne, 33 år: deltager på gruppeforløb
  • Mind CPHs kurser har virkelig hjulpet mig. Jeg er blevet god til at opdage, hvornår jeg sidder fast i spekulationer og grublerier. Jeg kan give slip på de negative tanker. De er bare tanker og jeg har lært at genvinde kontrollen over dem. TAK!

    Anne, 33 år: deltager på gruppeforløb

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down