/

Når modet svigter. Sådan frarøver bekymring og tvivl dit mod

Kender du det? Du skal noget, som du glæder dig overordentligt meget til, men samtidig er du helt vildt bange for at mislykkes? Du rammes af en nagende mistillid til dig selv og dine muligheder for at lykkes, og du ender med at få det så skidt, at du nærmest ikke kan overskue den kommende event og modet svigter dig. Efterfølgende er du helt uforstående overfor anledningen til, at noget du i realiteten glædede dig til, blev til et mareridt. ****

Derfor svigter dit mod

Når vi skal noget, der er vigtigt, så har vores hjerner en tendens til at prikke til os med tanker om diverse ting og sager, der kan gå galt. Lad mig skynde mig at sige, at dette er helt normalt og har en vigtig funktion, set i et evolutionært lys. Intentionen er nemlig at sikre, at alt skal gå så godt som muligt, og det gøres ved at spotte og eliminere udfordringer og trusler.

Så der spyttes advarsler ud i lange baner.

“Hvad nu hvis jeg ikke er god nok til det?”

“Hvad nu hvis jeg ikke passer ind?”

“Hvad nu hvis jeg ikke kan klare det alligevel?”

“Hvad nu hvis det ender med en ydmygelse?”

Osv.

(Du kan sikkert komme i tanke om dine egne advarsler)

Det er egentlig fair nok, at hjernen i intentionen om at gøre en god gerning, kommer med disse budskaber. Og det er heller ikke problemet i sig selv. Det, der derimod bliver problemet, er den måde vi tager disse advarsler for gode varer og bekymrer os om indholdet af dem, og om hvad vi kan gøre for at undgå det. Når vi gør det, så øges ubehaget og den kommende event virker uoverskuelig, - og så svigter modet desværre ofte.

 

Lad os tage et eksempel med en kvinde, jeg kender. Hun havde endelig, ENDELIG, fået tilbudt den lederstilling hun så længe havde kæmpet for. De første par dage efterfølgende følte hun, at hun svævede og gik på lyserøde skyer.

For hende var denne mulighed en absolut “dream come true”!

Lige indtil advarslerne tog rasende fat, slog hende ud og gjorde drømmen til et mareridt.

“Hvad nu hvis, jeg ikke er dygtig nok”? “Hvad nu hvis, jeg ikke kan få det til at hænge sammen med familielivet”? Pludselig skal jeg være leder for mine tidligere kollegaer – har de tillid til mig? Respekterer de mig overhovedet”? Hvad hvis jeg får skudt i skoene, at jeg har knaldet mig til stillingen?

Disse uhumske tanker medfører et stort ubehag. Tankerne FØLES nemlig som sandheder og kan nemt igangsætte en lavine af bekymringer, analyser og worst-case-scenarier. For at undgå de dystre fremtidsudsigter bliver der lagt planer fra A-Z, og meget gerne om natten, så nattesøvnen frarøves oveni.

Disse dystopiske fremtidsscenarier fører til ubehagelige stress- og angst symptomer og selvtillidsbarometeret ryger i bund.

Det er nemlig sådan at bekymringer og selvtillid og mod ikke kan eksistere side om side. Det ene udelukker det andet.

Ofte vil denne bekymringsproces føre til et afbud. Du takker nej til stillingen. Du siger nej til muligheden. Det er for stressende, og du tror ikke, at du vil kunne klare det. Med andre ord: Dit mod svigter.

I stedet for at forberede dig, har bekymringerne afberedt dig.

Bagefter kan du så føre en samtale med dig selv om, at det var det bedste valg. At du ikke er gearet til den slags. At du ikke kan prioritere karrieren over familien - endnu. Men inderst inde vil skuffelse over det manglende mod nage dig. Du ved du er dygtig nok, du har bare tvivlet så meget på dig selv, at du kom til at tro, at du ikke var. Dine tvivl og bekymringer har det nemlig med at lede dig på afveje.

Og når du i de næste måneder skal arbejde under ham, der fik stillingen, vil jalousien og skuffelsen formentlig ride dig som en mare istedet.

Det var i hvertfald det, der skete for kvinden, som jeg kender.

Sådan kan du undgå at dit mod svigter

Hvis kvinden jeg kender havde vidst, at advarslerne blot er tanker og ikke sandheder eller pålidelige forudsigelser om fremtiden, så havde hun ikke bekymret sig så meget. Og havde hun vidst, at hun kunne lade være med at bekymre sig om dem, så havde situationen være anderledes. Så havde hun ikke tilladt bekymring og tvivl at overtage og stjæle hendes mod og selvtillid.

Det er derfor uhyre vigtigt at vide, at disse advarsler naturen tro vil dukke op, men at de ikke behøver at få taget på dig. Hvis de de får lov til det, så bliver det stort set umuligt at udvikle dig og gå efter dine drømme. Og det er meget svært og krævende at være modig samtidig med at du tillader bekymring og tvivl få overtaget. Hvis du derimod begrænser dine bekymringer og tvivl, vil du erfare at nye situationer og det at turde grube muligheder overhovedet ikke behøver at være så svært.

Hvis du gerne vil være mere modig og have en større tillid til dig selv så hjælper vi dig til at spotte dine advarsler og lærer dig at møde dem på en anden måde.

Giv os et kald. Vi hjælper dig hele vejen.

Du finder os i Bredgade i Kbh K - eller online i et sikkert rum, hvor du kan sidde i din egen stue og få hjælp til at blive mere modig og handlekraftig og ikke tynget af bekymringer.

Gode hilsner

Erla Heinesen Højsted

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down