/

Min kæreste kan ikke tåle kritik!

Mange par oplever udfordringer med at give og modtage kritik. Kritik er et følsomt emne, og der skal ikke meget til, før der kan opstå misforståelser i kommunikationen.

Kasper og Julie har været kærester i 7 år, men kommunikationen går ofte skævt og bølgerne i hjemmet højt. Kasper føler at Julie tager alt hvad han siger personligt og at han skal pakke alt ind i ‘vat’. Han føler at han knap nok kan åbne munden inden Julie knurrer som en pitbull og at han derfor skal gå på listefødder.

 

Kritik er et følsomt emne

Mange par oplever udfordringer med at give og modtage kritik. Kritik er et følsomt emne, og der skal ikke meget til, før der kan opstå misforståelser i kommunikationen.

Kritik kan både være svært at give, men også at modtage. For nogle kan det at modtage kritik føles rigtig sårbart. Det kan opleves som en vurdering af ens personlighed eller væremåde, hvor hos andre er kritik noget, der tages imod med kyshånd. På den anden side kan nogle opleve at de knap nok kan åbne munden før der ryger en ‘shitstorm’ i deres retning, og oplever at deres velmenende kritik tolkes som skældud.  

At give kritik kan for nogle være en rar måde at komme med deres udtryk på - særligt hvis der bliver spurgt til deres holdning, hvorfor de kan føle at de kan tale rent ud af posen uden indpakning.

Behovet for at udtrykke kritik er større hos nogle end hos andre – men hvordan kritikken modtages hos partneren, er ikke altid lig med den gode intention, der ofte ligger bag selve kritikken - også selvom man selv har efterspurgt den. På trods af at kritikken kan være velment og uden noget ondt bag, så er det ofte her kommunikationen bryder, da det kan føles invaliderende for ens personlighed at modtage ord, som kan føles som negativt input.  

 

Ulige syn på kritik volder problemer

Situationen hos Julie og Kasper viser sig at være på en måde, hvor Kasper har et behov for at udtrykke sin holdning til ting, som ifølge ham selv er konstruktiv kritik. Han er derfor ikke bleg for at udtrykke, hvis han eksempelvis ikke bryder sig om farven på Julies negle.

Omvendt føler Julie, at der ugentligt kommer kommentarer på neglefarven eller tøjet, og føler derfor hun skal klæde sig efter, hvordan Kasper synes.

Julie føler, at Kasper med vilje trykker på hendes røde knapper, og at han derfor bevidst søger at starte en konflikt.

Kasper føler derimod at Julie overreagerer og at han aldrig kan åbne munden uden at frygte, at få beskeden om, at der nu er kritik igen.  

Julie og Kasper er blot et eksempel på, hvordan debatten om kritik kan udfolde sig, og hvilke udfordringer, der kan følge med.

Eksemplet er et udtryk for, at der opleves en ‘min måde’ / ‘din måde’, hvor man føler at man skal tage parti med, at den måde man selv gør det på er den ‘rigtige’, og den andens måde at gøre det på er ‘forkert’.

Denne måde at tilgå problematikken vil blot skabe en polarisering hos de to partnere i relationen, og dermed vil det blive sværere at forstå hinandens holdninger.

Dette hænder dog ofte, da mange kan opleve, at det er svært for en stund at forlade sine ‘egne sko’ og træde over i sin partners, og dermed forsøge til fulde at forstå den andens oplevelsesverden. Det kan være frygtindgydende at skulle forlade sin egen holdning til fordel for at kunne sætte sig ind i den andens.  

Kritik i et parforhold behøver ikke være en negativ ting, men til tider kan frustrationer opstå, hvis budskabet bliver leveret på en uhensigtsmæssig måde eller, hvis der er tale om et bestemt usundt mønster i relationen. Dette kan medføre at man går ude med følehornene og forbereder sig på enten at blive misforstået eller at man hele tiden vil modtage kritik.

Oplevelser som at trække sig tilbage, gå på listefødder, at pakke ting ind, opleve vrede, frustration og tristhed kan derfor være alment hos både den som modtager, men også giver kritik.  

Få hjælp til at forbedre jeres parforhold

Hos MIND CPH kan vi hjælpe jer med at blive klogere på, hvor kommunikationen går galt i parforholdet. Måske er der et særligt mønster som I skal have hjælp til at få brudt eller gode værktøjer til at styrke kommunikationen, når det begynder at vakle? Uanset hvilken problematik I kommer ind med, så er vi klar til at hjælpe jer fremad. I kan læse meget mere om vores løsninger inden for parterapi på denne side. 

 

Dbh,
Sarah Højland, Psykolog

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down