PTSD

Metakognitiv terapi mod PTSD

PTSD er en lidelse, som kan forekomme hos meget få efter en traumatisk begivenhed. Eksempler på traumatiske begivenheder kan være naturkatastrofer, overfald eller lignende, hvor man enten har følt ens liv var truet eller intens frygt eller hjælpeløshed. Der vil oftest være tale om traumatiske begivenheder, hvor man har følt ens liv er truet. Langt de fleste, der oplever voldsomme traumatiske begivenheder, vil ikke udvikle PTSD. Når det er sagt, er det ikke unormalt efter sådan en begivenhed midlertidigt at opleve symptomer, der minder om.

Symptomer på PTSD

Symptomer på PTSD kan f.eks. være, at man føler sig frakoblet eller adskilt fra ens omgivelser, har gentagne billeder eller flash-backs fra situationen, mareridt og mange tanker og bekymringer om begivenheden. Det kan også være at man føler angst, vrede og har har søvnbesvær. Adfærden kan også påvirkes i og med at man forsøger at undgå tanker, situationer, ting eller personer, der minder om traumet.

For de fleste vil symptomerne gå i sig selv efter en periode, hvorfor terapi ikke er nødvendigt, da psyken oftest selvregulerer efter traumatiske begivenheder, så man får det godt igen af sig selv.

Hos nogle få vedvarer symptomerne dog. Hvis de bliver ved i over en måned efter en (oftest meget) traumatisk hændelse og forårsager meget lidelse og funktionsnedsættelse i dagligdagen kan det være et tegn på Post-Traumatic Stress Disorder (PTSD).

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om professionel hjælp kunne være noget for dig.

Metakognitiv terapi mod PTSD


Metakognitiv terapi er en effektiv og skånsom form for behandling af PTSD, da den ikke kræver, at man dvæler ved og bearbejder traumet ved at fortælle i detaljer herom. Det betyder, at du i et metakognitivt terapiforløb ikke behøver at skulle fortælle uddybende og detaljeret om den traumatiske begivenhed. Den bruger du i forvejen meget tid på at tænke over. I metakognitiv terapi lærer du konkrete redskaber til at kunne håndtere symptomerne på en anden måde, da du får redskaber til at kontrollere din opmærksomhed. Således at flashbacks og andre PTSD-symptomer ikke bliver så invaderende i din hverdag. Du bliver således udstyret med konkrete og effektive strategier til at lade traumet og dets symptomer fylde mindre i hverdagen og give din psyke tid og ro til at genopbygge sig selv.

Hos MIND CPH tilbyder vi individuelle forløb i vores hyggelige og rummelige lokaler i indre København. Vi har også god erfaring med individuelle forløb online. Du kan læse mere om, hvordan psykolog online fungerer her.

Læs mere om behandling af angst.

Metakognitiv terapi hos MIND CPH

Hos MIND CPH har vi specialiseret os i metakognitiv terapi. Vi tilbyder både behandling og forebyggelse af både svære og lettere psykiske lidelser.

Vi bruger også metakognitiv terapi til behandling af andre problemstillinger som fx jalousi, lavt selvværd, parforholdsproblemer og behandling af nyere lidelser som f.eks. orthoreksi og dysmorfofobi.

Metakognitiv terapi kan desuden med fordel anvendes til at forbedre mental sundhed og har konkrete og effektive værkstøjer til at slippe overtænkning og øge dit nærvær og din livsglæde.

Vi tilbyder både individuel terapi, coaching og gruppeterapi. Vi tilbyder også fleksible løsninger til erhvervslivet.

Hvad kan et metakognitivt forløb?

Du får specifik indsigt i de mekanismer, der vedligeholder dine symptomer og dit ubehag, og du får værktøjer til hurtigt at overvinde dem.

Du får konkrete anvisninger til at genvinde kontrollen over dine tankeprocesser og lærer, hvordan du slipper af med ubehagelige kropslige fornemmelser.

Du lærer, at håndtere negative følelser og tanker på en hensigtsmæssig måde.

Du lærer at slippe undgåelsesadfærd, så du kan komme i gang med at gøre præcis de ting, du har lyst til.

Du lærer, at det er helt normalt at have problemer og udfordringer, men du lærer hvordan du ikke behøver at bukke under for dem.

Du er velkommen til at kontakte os på hello@mindcph.dk eller 31 11 13 15, hvis du ønsker metakognitiv terapi eller har spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig.
Følg os på Facebook og Instagram – Vi poster om livet på klinikken og deler inspiration, redskaber og strategier til et liv fri for bekymringer og grublerier.
Velkommen til vores lyse rummelige lokaler, hvor du sammen med en af vores psykologer afdækker og eliminerer de forhold, der hindrer dig i at leve op til dit fulde potentiale.
envelopemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram