OCD

Metakognitiv terapi mod OCD

OCD (obsessive compulsive disorder) er en lidelse, der er karakteriseret ved obsessioner (tvangstanker) og/eller kompulsioner (tvangshandlinger).

Tvangstanker er spontane og uønskede tanker eller impulser, der opleves som forfærdelige og ude af trit med ens selvopfattelse. Det, der gør dem til tvangstanker, er deres grad af vedholdenhed. Tvangstanker omhandler ofte temaer som:

  • Vold
  • Seksuelle handlinger
  • Sygdomssmitte af bakterier, kropslige væsker eller beskidte ting

Man kan eksempelvis have tvangstanker om at komme til at skade nogen, uden at man ønsker at gøre det.

Kompulsioner (tvangshandlinger) er de responser folk har på tvangstanker eller ubehagelige følelser. De er karakteriseret ved, at de ofte er gentagende og følger særlige regler. Man udfører kompulsionerne for at forsøge at reducere ubehagelige følelser eller forhindre, at noget dårligt sker.

Det kan både være private indre handlinger, som ikke kan ses af andre (f.eks. tælle, gentage specifikke sætninger, opretholde et bestemt mentalt forestilling eller billede), og de kan være handlinger, der er synlige for omverdenen. Handlinger synlige for omverdenen kan bestå af adfærd som gentagen håndvaskning, cheking af ting, placere ting i bestemt orden, røre eller ikke røre bestemte ting på sin vej.

Hos MIND CPH har vi god erfaring med metakognitiv terapi i arbejdet med OCD. Vi glæder os til at tage imod dig i vores lyse og rummelige klinik på Bredgade 36B, 2.th, 1260 København K.

Tvangstanker eller tvangshandlinger er ret normale

Studer viser at op til 80 % af os har tvangstanker i nogen grad. Dette kunne være en tanke som: ”Hvad nu hvis jeg kommer til at skade mit barn?” Sådanne tanker er ikke unormale. De er blot tanker.

Det er heller ikke unormalt at have tvangshandlinger. Det kan f.eks. være at gennemføre bestemte ritualer inden man skal sove, eller før man går ud af døren, banke under bordet eller lignende for at forhindre, at noget sker.

Tvangstanker og tvangshandlinger er ikke nødvendigvis tegn på psykisk lidelse, men er noget de fleste af os har eller gør i nogen grad.

Du kan læse mere om vores psykologer med speciale i tvangstanker her.

Når tvangstanker og tvangshandlinger er problematiske

Der er først tale om et problem, man bør søge hjælp til, hvis man oplever, at man:

  • Lider under dem (hvis de gør en bange eller ked af det).
  • Har funktionsnedsættelse (dvs. hvis ens handlerum begrænses).
  • Føler man ikke kan styre handlingerne og er bange for dem.

Metakognitiv behandling af OCD

Metakognitiv terapi er en skånsom og effektiv behandlingsform, hvor vi specifikt arbejder med antagelser om vigtigheden, farligheden og meningen med tvangstankerne og handlingerne. Behandling fokuserer på udviklingen af nye fleksible måder at opleve tvangstankerne på, der reducerer den smerte, som de forårsager.

Vi tilbyder både terapi i vores hyggelige klinik i indre København og terapi online, som vi også har god erfaring med. Du kan læse mere om online metakognitiv terapi her

Tilbage til behandling af angst.

Metakognitiv terapi hos MIND CPH

Hos MIND CPH har vi specialiseret os i metakognitiv terapi. Vi tilbyder både behandling og forebyggelse af både svære og lettere psykiske lidelser.

Vi bruger også metakognitiv terapi til behandling af andre problemstillinger som fx jalousi, lavt selvværd, parforholdsproblemer og behandling af nyere lidelser som f.eks. orthoreksi og dysmorfofobi.

Metakognitiv terapi kan desuden med fordel anvendes til at forbedre mental sundhed og har konkrete og effektive værkstøjer til at slippe overtænkning og øge dit nærvær og din livsglæde.

Vi tilbyder både individuel terapi, coaching og gruppeterapi. Vi tilbyder også fleksible løsninger til erhvervslivet.

Hvad kan et metakognitivt forløb?

Du får specifik indsigt i de mekanismer, der vedligeholder dine symptomer og dit ubehag, og du får værktøjer til hurtigt at overvinde dem.

Du får konkrete anvisninger til at genvinde kontrollen over dine tankeprocesser og lærer, hvordan du slipper af med ubehagelige kropslige fornemmelser.

Du lærer, at håndtere negative følelser og tanker på en hensigtsmæssig måde.

Du lærer at slippe undgåelsesadfærd, så du kan komme i gang med at gøre præcis de ting, du har lyst til.

Du lærer, at det er helt normalt at have problemer og udfordringer, men du lærer hvordan du ikke behøver at bukke under for dem.

Du er velkommen til at kontakte os på hello@mindcph.dk eller 31 11 13 15, hvis du ønsker metakognitiv terapi eller har spørgsmål til, hvordan vi kan hjælpe dig.
Følg os på Facebook og Instagram – Vi poster om livet på klinikken og deler inspiration, redskaber og strategier til et liv fri for bekymringer og grublerier.
Velkommen til vores lyse rummelige lokaler, hvor du sammen med en af vores psykologer afdækker og eliminerer de forhold, der hindrer dig i at leve op til dit fulde potentiale.
envelopemap-marker linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram