Metakognitiv terapi mod OCD

OCD (obsessive compulsive disorder) er en lidelse, der er karakteriseret ved obsessioner (tvangstanker) og/eller kompulsioner (tvangshandlinger).

Tvangstanker er spontane og uønskede tanker eller impulser, der opleves som forfærdelige og ude af trit med ens selvopfattelse. Det, der gør dem til tvangstanker, er deres grad af vedholdenhed. Tvangstanker omhandler ofte temaer som:

  • Vold
  • Seksuelle handlinger
  • Sygdomssmitte af bakterier, kropslige væsker eller beskidte ting

Man kan eksempelvis have tvangstanker om at komme til at skade nogen, uden at man ønsker at gøre det.

Kompulsioner (tvangshandlinger) er de responser folk har på tvangstanker eller ubehagelige følelser. De er karakteriseret ved, at de ofte er gentagende og følger særlige regler. Man udfører kompulsionerne for at forsøge at reducere ubehagelige følelser eller forhindre, at noget dårligt sker.

Det kan både være private indre handlinger, som ikke kan ses af andre (f.eks. tælle, gentage specifikke sætninger, opretholde et bestemt mentalt forestilling eller billede), og de kan være handlinger, der er synlige for omverdenen. Handlinger synlige for omverdenen kan bestå af adfærd som gentagen håndvaskning, cheking af ting, placere ting i bestemt orden, røre eller ikke røre bestemte ting på sin vej.

Tvangstanker eller tvangshandlinger er ret normale

Studer viser at op til 80 % af os har tvangstanker i nogen grad. Dette kunne være en tanke som: ”Hvad nu hvis jeg kommer til at skade mit barn?” Sådanne tanker er ikke unormale. De er blot tanker.

Det er heller ikke unormalt at have tvangshandlinger. Det kan f.eks. være at gennemføre bestemte ritualer inden man skal sove, eller før man går ud af døren, banke under bordet eller lignende for at forhindre, at noget sker.

Tvangstanker og tvangshandlinger er ikke nødvendigvis tegn på psykisk lidelse, men er noget de fleste af os har eller gør i nogen grad.

Når tvangstanker og tvangshandlinger er problematiske

Der er først tale om et problem, man bør søge hjælp til, hvis man oplever, at man:

  • Lider under dem (hvis de gør en bange eller ked af det).
  • Har funktionsnedsættelse (dvs. hvis ens handlerum begrænses).
  • Føler man ikke kan styre handlingerne og er bange for dem.

 

Metakognitiv behandling af OCD

Metakognitiv terapi er en skånsom og effektiv behandlingsform, hvor vi specifikt arbejder med antagelser om vigtigheden, farligheden og meningen med tvangstankerne og handlingerne. Behandling fokuserer på udviklingen af nye fleksible måder at opleve tvangstankerne på, der reducerer den smerte, som de forårsager.

Tilbage til behandling af angst.

Vores psykologer

Alle MIND CPHs dygtige psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

Online booking

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Online booking

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Vores Psykologer

Vores  psykologer er universitets-uddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

Du er meget velkommen til at kontakte os på 31 11 13 15 og høre mere om, hvad vi kan gøre for dig. Du kan også skrive til os på hello@mindcph.dk. Det er gratis og uforpligtende.

Følg os på facebook og instagram – Vi poster om livet på klinikken og deler inspiration, redskaber og strategier til et liv fri for bekymringer og grublerier.

Vi glæder os til at tage imod dig i vores moderne og hyggelige klinik.

Hos MIND CPH sætter vi altid dig først, og vi lægger stor vægt på kvalitet og service. Vi skaber omgivelser, som du kan føle dig tryg og godt tilpas i.

Vi har gratis wifi, te, kaffe, chokolade, magasiner og aviser i vores venteværelse. Hvis du er i god tid, kan vi varmt anbefale en kop kaffe hos Original Coffee, som ligger lige ved indgangen til vores klinik.

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og medlemmer af Dansk Psykologforening.

Vi tager altid afsæt i din unikke situation, og vi planlægger dit forløb sammen med dig.

Alle kan blive ramt af stress, angst, depression eller andre psykiske problemstillinger. Uanset, behøver din problemstilling ikke at overtage din tilværelse.

Vi skræddersyr dit terapiforløb, indfanger netop din problemstilling og giver dig værktøjer til at komme din problemstilling til livs.

Vi anvender metakognitiv terapi, som er en effektiv veldokumenteret terapiform mod flertallet af psykiske problemstillinger.

Få mere viden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.

Kontakt os

MIND CPH ApS

Bredgade 36B, 2.th.

1260 Kbh K.

CVR Nr. 37210617

Tlf. 31 11 13 15

Mail: hello@mindcph.dk