Metakognitiv terapi mod helbredsangst

Helbredsangst (eller sygdomsangst, som det også kaldes) handler om en gennemgående frygt for at fejle eller at blive ramt af en alvorlig sygdom.

Det er ikke unormalt en gang i mellem at lægge mærke til et eller andet på sin krop (en plet, jag i siden, flimmer for øjnene), og overveje om det er noget alvorligt. Nogle googler deres symptom og bestiller en tid hos lægen, andre lader det være, og handler først, hvis det er noget, der ikke går væk af sig selv.

Denne adfærd er ikke i sig selv problematisk. Dvs. det er meget normalt en gang i mellem at have tanker om sygdom.

Problemet er, hvis bekymringer om sygdom fylder meget i din dagligdag, og hvis du oplever meget angst, når du tænker på sygdomme. Helbredsangst kan være en alvorlig lidelse, og symptomerne er karakteriseret ved en overopmærksomhed på kroppen, inklusiv en overdrevet bevidsthed om kropslige symptomer samt monitorering af mulige tegn på sygdom.

Det er bekymringer og angst for sygdom samt den overdrevne kropsbevidsthed, der er kerneproblematikken i helbredsangst, mere end det er fysisk sygdom.

Den negative bekymringsspiral

Det er typisk, at folk med helbredsangst på den ene side oplever, at angsten er invaliderende ift. deres livskvalitet, og at angsten føles ubehagelig og ukontrollerbar. På den anden side er det også typisk at være bange for at overse symptomer, og derfor ikke har lyst (eller ikke tør) at lade være med at bekymre sig om symptomer.

Disse tanker om ukontrollerbarhed og nytteværdi er kernen vedligeholdelsen af helbredsangst. De gør, at man bruger rigtig lang tid på at bekymre sig om symptomer og sygdomme samt overvåge sin krop for mulige symptomer. Enten fordi man tror, at man ikke kan lade være og/eller fordi man tror, at det er farligt, hvis man ikke bliver ved med at bekymre sig og med at holde øje med sine symptomer.

Dette tankemønster gør, at man både vedligeholder og styrker angsten. For jo mere du bekymrer dig om sygdomme og symptomer, des mere vil angsten fylde i dit liv.

Heldigvis kan man bryde dette tankemønster med metakognitiv terapi!

 

Metakognitiv terapi mod negative bekymringsspiral i helbredsangst

Metakognitiv terapi er særdeles effektiv til at håndtere helbredsangst. I metakognitiv terapi tager vi udgangspunkt i din situation nu-og-her, og fokus i terapien er at give dig nogle konkrete og effektive redskaber til at bryde det tanke- og handlemønster, der lige nu styrker og vedligeholder din angst. Dvs. fokus er på, hvordan du tænker (din bekymringsspiral om sygdomme og symptomer) og ikke på indholdet af disse tanker. Du lærer effektive strategier til at kontrollere bekymringerne og stoppe med at monitorere din krop for mulige symptomer hele tiden.

Det er ikke unormalt i kort tid at bekymre sig om, hvorvidt man har en sygdom. Det sker for alle. Men har du gentagne gange bekymringer og tvivl angående sygdom og dit helbred? Bruger du rigtig meget tid på at google symptomer og sygdomme? Og har du svært ved at stille dig tilfreds med lægens konklusioner om at du er sund og rask, og overvejer om, det du fejler, er helbredsangst?

Så er du altid velkommen til gratis og uforpligtende at kontakte os på enten hello@mindcph.dk eller 31 11 13 15. Vi kan hjælpe dig med at afklare om metakognitiv terapi kan være en god løsning i dit tilfælde.

Du er også velkommen til at læse mere om vores metakognitive gruppeforløb og vores individuelle forløb, og møde psykologerne. Både individuel metakognitiv terapi og gruppeterapi er effektivt til behandling af helbredsangst.

 

Kan der være andre angstformer i spil?

Du har måske læst ovenstående og kan nikke genkendende til bekymringer og angst relateret til sygdomme. Det er ikke unormalt  at have flere typer for angst samtidigt med helbredsangst. Måske føler du, at du bekymrer dig om næsten alt og, og er måske mere ovre i generaliseret angst. Hvis dine tanker om sygdomme særligt er rettet mod smitte og/eller også er forbundet med tvangshandlinger kan der være tale om OCD. Du kan desuden få overblik over nogle af de oftest fremtrædende angstformer her.

Vores psykologer

Alle MIND CPHs dygtige psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

Online booking

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.
Vi har haft hundredevis af glade og tilfredse klienter gennem klinikken. Nogle af dem har været så venlige at dele deres oplevelse, så du kan se, hvordan vi kan hjælpe  -->

 

"Mit metakognitive forløb hos MIND CPH har været noget af en øjenåbner. Jeg ville ønske, jeg havde startet noget før – Det havde forkortet min sygemeldingsperiode væsentligt. De værktøjer, jeg har fået i forløbene, hjælper mig med at forstå og håndtere stress, og jeg kan overføre værktøjerne til andre af hverdagens udfordringer."

 

Jane, 48 år, gruppeforløb og indivisuel terapi mod stress

"I dag er mit forhold til træning helt anderledes. Jeg udøver ikke samme sygeligt kontrollerende adfærd og jeg træner sammen med andre igen. Da jeg startede hos MIND CPH kunne jeg ikke selv se, at det var dér, der skulle sættes ind. Jeg er stor fan af metakognitiv terapi, fordi den har lært mig, hvordan jeg aktivt kan ændre min tænkningsstil og adfærd. Uden forløbet hos MIND CPH var jeg aldrig nået til det sted, jeg er i dag og måske heller ikke blevet meget ældre. Jeg er uendeligt taknemmelig."

 

Jacob, 26 år, individuelt forløb mod orthoreksi

"Det gik pludselig op for mig, at jeg var røget i "tankefælden". Igen. Men jeg gik ikke i panik. Jeg besluttede, at dét gad jeg simpelthen ikke! Jeg gav slip på tankerne og flyttede mit fokus til noget andet. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville kunne lære at tænke anderledes. Jeg har lært SÅ meget af jer. Tusind tak!"

 

Sanne, 54 år, deltager på gruppeforløb

Online booking

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Vores Psykologer

Vores psykologer er universitets-uddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

Du er meget velkommen til at kontakte os på 31 11 13 15 og høre mere om, hvad vi kan gøre for dig. Du kan også skrive til os på hello@mindcph.dk. Det er gratis og uforpligtende.

Følg os på facebook og instagram – Vi poster om livet på klinikken og deler inspiration, redskaber og strategier til et liv fri for bekymringer og grublerier.

Vi glæder os til at tage imod dig i vores moderne og hyggelige klinik.

Hos MIND CPH sætter vi altid dig først, og vi lægger stor vægt på kvalitet og service. Vi skaber omgivelser, som du kan føle dig tryg og godt tilpas i.

Vi har gratis wifi, te, kaffe, chokolade, magasiner og aviser i vores venteværelse. Hvis du er i god tid, kan vi varmt anbefale en kop kaffe hos Original Coffee, som ligger lige ved indgangen til vores klinik.

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og medlemmer af Dansk Psykologforening.

Vi tager afsæt i din unikke situation, og vi planlægger dit forløb sammen med dig.

Alle kan blive ramt af stress, angst, depression eller andre psykiske problemstillinger. Uanset, behøver din problemstilling ikke at overtage din tilværelse.

Vi skræddersyr dit terapiforløb, indfanger netop din problemstilling og giver dig værktøjer til at komme din problemstilling til livs.

Vi anvender metakognitiv terapi, som er en effektiv veldokumenteret terapiform mod flertallet af psykiske problemstillinger.

Få mere viden

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.

Kontakt os

MIND CPH ApS

Bredgade 36B, 2.th.

1260 Kbh K.

CVR Nr. 37210617

Tlf. 31 11 13 15

Mail: hello@mindcph.dk