/

Katastrofetanker er gysere i din egen 7d hjemmebiograf.

Katastrofetanker kan ramme hårdt og føles meget virkelighedsnære og det kan til tider være svært at skelne katastrofetanker fra virkeligheden i og med at de føles så ægte og skræmmende. Af samme anledning tør du måske ikke affeje dem som blot katastrofetanker, for hvad nu hvis de betyder, at der er noget om dem? hvad nu hvis det er din intuition, der fortæller dig noget? Tør du så at ignorere budskabet og være ligeglad med konsekvenserne? Hvad siger det om dig som person, at du lader det ske?

Det er søndag eftermiddag og jeg er på vej ud af indkørslen med min familie når det pludselig slår mig!!

Har jeg husket at slukke kaffemaskinen?

Mange overvejelser når at flyve igennem mit hoved i sekunderne op til, at jeg beslutter mig for at fortsætte ud ad indkørslen uden at handle på min indskydelse.

En masse hvad nu hvis'er...?

Kan jeg leve med mig selv, hvis nu huset står i flammer, når vi kommer hjem? Kan jeg være det bekendt overfor børnene hvis nu ... ?

Jeg kunne nemt lige gå ind og tjekke, og på den måde slukke min bekymringstanke. Men det gjorde jeg ikke. Jeg valgte istedet at fortsætte uden at dvæle ved tanken om kaffemaskinen.

For det var blot en tanke! En vaskeægte katastrofetanke.

***

Det er ikke fordi, jeg er ligeglad med vores hus og alle vores ejendele. Det er ikke fordi, det ikke ville være en total katastrofe at komme hjem til et hus i lys og lue - eller en askeruin.

Bestemt ikke.

Men min indskydelse var blot en katastrofetanke blandt mange andre tanker. Den er ikke et vidnesbyrd fra min underbevidsthed, der fortæller sandheden.

Denne katastrofestanke handlede om en (måske tændt) kaffemaskine. Den kunne også handle om et tændt stearinlys fra igår, en mobil der oplader, om indbrud, at vi kører galt på motorvejen - eller noget andet!

Kan du se pointen?

Hvad er en katastrofetanke?

En katastrofetanke er en tanke ligesom de øvrige tanker, du måtte have. Det der dog er særligt ved denne type tanker er, at de kan opleves som enormt ubehagelige, for de vækker en forestilling om en nærtstående katastrofe. Derfor vil mange have lidt svært ved blot at ignorere denne type tanker. De vækker en følelse og en anledning til bekymring, samt et behov for at tjekke op på, om der er noget om tanken. Det vi tænker påvirker nemlig det vi føler, og når vi tænker på katastrofer, så føler vi naturligt også katastrofen. Derfor er det også naturligt, at vi har har behov for at håndtere tankerne.

Desuden er mange vokset op med en tro på, at vores tanker bærer budskaber. At de er beskeder fra vores underbevidsthed og at de generelt fortæller os vigtige ting.

En af udfordringerne er dog, at vi får mange af denne type tanker, og skal vi reagere på dem alle, kan det nemt blive et fuldtidsjob. Desuden er vores hjernen skruer sådan sammen at hvis vi begynder at tage visse tanker mere alvorligt end andre, vil vi uden at ville det komme til at tilskrive dem en særlig vigtighed og betydning - og derfor vil de ganske enkelt også besøge vores biograf oftere.

Katastrofetanker kan være et element i lidelser som generaliseret angst og i OCD, men er også i høj grad en del af et helt almindeligt tankeliv.

Så nej, jeg er bestemt ikke den ligeglade type, - men jeg ved, at en katastrofetanke blot er en tanke. Hverken mere eller mindre.

At jeg besvarer mine katastrofetanker med bekymringer og spekulationer - eller gentagne tjek-ups, gør hverken mig, min familie eller mit hus mere trygt. Bekymringer holder ikke farer ude. Tværtimod er bekymringer en skævvreden proces, der gør os skidt tilpas. Og hvis jeg tillader alle de potentielle tvangstanker at styre min adfærd, så kan jeg bruge dagen (og hele mit liv) på at spekulere, bekymre mig og tjekke op på forestillinger.

Med det resultat, at jeg bliver ophængt i bekymringer - og på ingen måde nærværende med familien eller andre vigtige ting i mit liv.

***

Det er dog ikke altid let at styre udenom katastrofetankerne, især hvis man er en bekymret type - men det ER muligt at få kontrol over bekymringerne, så de ikke løber af sted med os.

Dét er ét af de vigtige ting, du lærer gennem et af vores metakognitive forløb.

Kan du forestille dig den stilhed, der kunne eksistere i sindet, hvis der blev skåret ned for bekymringerne og du ikke var bange hver gang der blev vist gysere i din hjemmebiograf?

Du er altid velkommen til at kontakte os på 31 11 13 15 er på hello@mindcph.dk

Vi tilbyder både individuelt tilpassede terapiforløb og gruppeterapi.

 

Gode hilsner

Erla Heinesen Højsted, Psykolog MIND CPH

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down