/

Katastrofetanker er gysere i din egen 7d hjemmebiograf.

Katastrofetanker kan ramme hårdt og føles meget ægte. Det kan også være svært at skelne katastrofetanker fra virkeligheden. Af samme anledning tør du måske ikke affeje dem som blot katastrofetanker, for hvad nu hvis de betyder, at der er noget om dem? Hvad nu hvis det er din intuition, der fortæller dig noget? Tør du så at ignorere budskabet og være ligeglad med konsekvenserne? Hvad siger det om dig som person hvis du gør det?

Det er søndag eftermiddag og jeg er på vej ud af indkørslen med min familie når det pludselig slår mig!!

"Har jeg husket at slukke kaffemaskinen"?

Mange overvejelser når at flyve igennem mit hoved i sekunderne op til, at jeg beslutter mig for at fortsætte ud ad indkørslen uden at handle på min indskydelse.

En masse, hvad nu hvis'er...?

"Kan jeg leve med mig selv, hvis nu huset står i flammer, når vi kommer hjem"? "Kan jeg være det bekendt overfor børnene hvis nu ..." ?

Jeg kunne nemt lige gå ind og tjekke, og på den måde slukke min bekymring. Men det gjorde jeg ikke. Jeg valgte i stedet at fortsætte uden at dvæle ved tanken om kaffemaskinen.

For det var blot en tanke! En vaskeægte katastrofetanke.

Det er ikke fordi, jeg er ligeglad med vores hus og alle vores ejendele. Det er ikke fordi, det ikke ville være en total katastrofe at komme hjem til et hus i lys og lue - eller en askeruin.

Bestemt ikke.

Men min indskydelse var blot en katastrofetanke blandt mange andre tanker. Den er ikke et vidnesbyrd fra min underbevidsthed, der fortæller sandheden.

Denne katastrofestanke handlede om en (måske tændt) kaffemaskine. Den kunne også handle om et tændt stearinlys fra igår, en mobil der oplader, om indbrud, at vi kører galt på motorvejen - eller noget helt andet!  Vores hjerner er nemlig gode til at skabe denne type ubehagelige katastrofetanker, men bare fordi vi tænker det, behøver det ikke betyde, at det er sandt. Oftest har katastrofetankerne nemlig intet med sandheden eller faktiske begivenheder at gøre.

Hvad er en katastrofetanke?

En katastrofetanke er en tanke ligesom de øvrige tanker vi har. Det der dog er særligt ved denne type tanker er, at de kan opleves som enormt ubehagelige, for de vækker en forestilling om en nærtstående katastrofe. Derfor vil mange have lidt svært ved blot at ignorere denne type tanker. De vækker en følelse og en anledning til bekymring, samt et behov for at tjekke op på, om der mon er noget om tanken. Dét vi tænker påvirker nemlig, dét vi føler, og når vi tænker på katastrofer, så føler vi naturligt også katastrofen. Derfor er det også naturligt, at vi har har behov for at håndtere den tænkte katastrofe.

Desuden er mange vokset op med en tro på, at vores tanker bærer budskaber. At de er beskeder fra vores underbevidsthed og at de generelt fortæller os vigtige ting.

En af udfordringerne er dog, at vi får mange af denne type tanker, og skal vi reagere på dem alle, kan det nemt blive et fuldtidsjob. Desuden er vores hjerner skruet sådan sammen, at hvis vi begynder at tage visse tanker mere alvorligt end andre, vil vi uden, at det var hensigten komme til at tilskrive dem en særlig vigtighed og betydning. Derfor vil katastrofetankerne ganske enkelt også besøge os oftere. Hjernens algoritme fungerer lidt ligesom en social medie algoritme. Den beregner vores interesse ud fra vores adfærd og viser os mere af dét, den vurderer, at vi interesserer os for.

Katastrofetanker og angst

Katastrofetanker kan være et element i lidelser som generaliseret angst og i OCD, men er også i høj grad en del af et helt almindeligt tankeliv.

Hvis du lider af generaliseret angst, vil du have mange katastrofetanker og disse vil have en tendens til at igangsætte mange bekymringer, som så fylder en stor del af din hverdag. Hvis katastrofetankerne er en del af OCD lidelse vil katastrofetankerne ofte være forbundet med et stort personligt ubehag og tankerne vil synes meget fjerne fra den du er som person. Ofte vil de have et voldeligt eller pornografiskt indhold eller handle om smitte, bakterier eller om at skade andre. De har et element af magi over sig som om at det at tænke det gør det mere sandsynligt at noget kommer til at ske.

Men katastrofetanker er også ganske almindeligt forekommende elementer og vi vil alle have denne type tanker ind i mellem. Har du katastrofetanker, skal du altså ikke med det samme være bekymret.

Alle har altså katastrofetanker

Tilbage til min tanke om den tændte kaffemaskine: Jeg er bestemt ikke den ligeglade type, men jeg reagerer ikke på alle mine tanker fordi jeg ved, at en katastrofetanke blot er en tanke. Hverken mere eller mindre.

At jeg besvarer mine katastrofetanker med bekymringer og spekulationer - eller gentagne tjek-ups, gør hverken mig, min familie eller mit hus mere trygt. Bekymringer holder ikke farer ude. Tværtimod er bekymringer en skævvreden proces, der gør os skidt tilpas. Og hvis jeg tillader alle de potentielle tvangstanker at styre min adfærd, så kan jeg bruge dagen (og hele mit liv) på at spekulere, bekymre mig og tjekke op på forestillinger.

For problemet er ikke at tankerne opstår eller at jeg er er sløset generelt.

Reagerer jeg på tankerne er resultatet blot, at jeg bliver ophængt i bekymringer - og på ingen måde nærværende med familien eller andre vigtige ting i mit liv.

***

Det er dog ikke altid let at styre udenom katastrofetankerne, især hvis man er en bekymret type - men det ER muligt at få kontrol over bekymringerne, så de ikke løber af sted med os.

Dét er ét af de vigtige ting, du lærer gennem et af vores metakognitive forløb.

Kan du forestille dig den stilhed, der kunne eksistere i sindet, hvis der blev skåret ned for bekymringerne og du ikke var bange hver gang der blev vist gysere i din hjemmebiograf?

Du er altid velkommen til at kontakte os på 31 11 13 15 er på hello@mindcph.dk

Gode hilsner

Erla Heinesen Højsted, Psykolog MIND CPH

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down