Katastrofetanker er gysere i din egen 7d hjemmebiograf. Hvis du kan lide gyset, er det sikkert fint, men kan du ikke, er du garantere meget træt af biografens eksistens.

| |
| Af Erla Højsted16. oktober |
Del artikel

Katastrofetanker kan ramme hårdt og føles meget virkelighedsnære og det kan til tider være svært at skelne katastrofetanker fra virkeligheden i og med at de føles så ægte og skræmmende. Af samme anledning tør du måske ikke affeje dem som blot katastrofetanker, for hvad nu hvis de betyder, at der er noget om dem? hvad nu hvis det er din intuition, der fortæller dig noget? Tør du så at ignorere budskabet og være ligeglad med konsekvenserne? Hvad siger det om dig som person, at du lader det ske?

****

Det er søndag eftermiddag og jeg er på vej ud af indkørslen med min familie når det pludselig slår mig!!

Har jeg husket at slukke kaffemaskinen?

Mange overvejelser når at flyve igennem mit hoved i sekunderne op til, at jeg beslutter mig for at fortsætte ud ad indkørslen uden at handle på min indskydelse.

En masse hvad nu hvis'er...?

Kan jeg leve med mig selv, hvis nu huset står i flammer, når vi kommer hjem? Kan jeg være det bekendt overfor børnene hvis nu ... ?

Jeg kunne nemt lige gå ind og tjekke, og på den måde slukke min bekymringstanke. Men det gjorde jeg ikke. Jeg valgte istedet at fortsætte uden at dvæle ved tanken om kaffemaskinen.

For det var blot en tanke! En vaskeægte katastrofetanke.

***

Det er ikke fordi, jeg er ligeglad med vores hus og alle vores ejendele. Det er ikke fordi, det ikke ville være en total katastrofe at komme hjem til et hus i lys og lue - eller en askeruin.

Bestemt ikke.

Men min indskydelse var blot en katastrofetanke blandt mange andre tanker. Den er ikke et vidnesbyrd fra min underbevidsthed, der fortæller sandheden.

Denne katastrofestanke handlede om en (måske tændt) kaffemaskine. Den kunne også handle om et tændt stearinlys fra igår, en mobil der oplader, om indbrud, at vi kører galt på motorvejen - eller noget andet!

Kan du se pointen?

Hvad er en katastrofetanke?

En katastrofetanke er en tanke ligesom de øvrige tanker, du måtte have. Det der dog er særligt ved denne type tanker er, at de kan opleves som enormt ubehagelige, for de vækker en forestilling om en nærtstående katastrofe. Derfor vil mange have lidt svært ved blot at ignorere denne type tanker. De vækker en følelse og en anledning til bekymring, samt et behov for at tjekke op på, om der er noget om tanken. Det vi tænker påvirker nemlig det vi føler, og når vi tænker på katastrofer, så føler vi naturligt også katastrofen. Derfor er det også naturligt, at vi har har behov for at håndtere tankerne.

Desuden er mange vokset op med en tro på, at vores tanker bærer budskaber. At de er beskeder fra vores underbevidsthed og at de generelt fortæller os vigtige ting.

En af udfordringerne er dog, at vi får mange af denne type tanker, og skal vi reagere på dem alle, kan det nemt blive et fuldtidsjob. Desuden er vores hjernen skruer sådan sammen at hvis vi begynder at tage visse tanker mere alvorligt end andre, vil vi uden at ville det komme til at tilskrive dem en særlig vigtighed og betydning - og derfor vil de ganske enkelt også besøge vores biograf oftere.

Katastrofetanker kan være et element i lidelser som generaliseret angst og i OCD, men er også i høj grad en del af et helt almindeligt tankeliv.

Så nej, jeg er bestemt ikke den ligeglade type, - men jeg ved, at en katastrofetanke blot er en tanke. Hverken mere eller mindre.

At jeg besvarer mine katastrofetanker med bekymringer og spekulationer - eller gentagne tjek-ups, gør hverken mig, min familie eller mit hus mere trygt. Bekymringer holder ikke farer ude. Tværtimod er bekymringer en skævvreden proces, der gør os skidt tilpas. Og hvis jeg tillader alle de potentielle tvangstanker at styre min adfærd, så kan jeg bruge dagen (og hele mit liv) på at spekulere, bekymre mig og tjekke op på forestillinger.

Med det resultat, at jeg bliver ophængt i bekymringer - og på ingen måde nærværende med familien eller andre vigtige ting i mit liv.

***

Det er dog ikke altid let at styre udenom katastrofetankerne, især hvis man er en bekymret type - men det ER muligt at få kontrol over bekymringerne, så de ikke løber af sted med os.

Dét er ét af de vigtige ting, du lærer gennem et af vores metakognitive forløb.

Kan du forestille dig den stilhed, der kunne eksistere i sindet, hvis der blev skåret ned for bekymringerne og du ikke var bange hver gang der blev vist gysere i din hjemmebiograf?

Du er altid velkommen til at kontakte os på 31 11 13 15 er på hello@mindcph.dk

Vi tilbyder både individuelt tilpassede terapiforløb og gruppeterapi.

Gode hilsner

Erla Heinesen Højsted, Psykolog MIND CPH

Vi kan også anbefale: 

Stigende priser og eskalerende bekymring

Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]

Få styr på de tanker (og følelser), der forstyrrer.

Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed!  Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]

Bliv bikiniklar i metakognitiv forstand

Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]

4 råd til at komme GODT igennem eksamensperioden

Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]

Hvordan løser du dine problemer?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]

Hvorfor vil du sammenligne dig med andre?

Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]

Hvor længe vil du sidde på hegnet?

Hvor længe vil du sidde på hegnet?  Kender du det, at der er noget du […]

Sådan passer du på dit mentale helbred

I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]

Når modet svigter. Sådan frarøver bekymring og tvivl dit mod

Kender du det? Du skal noget, som du glæder dig overordentligt meget til, men samtidig […]

Hvordan ville dit liv se ud uden bekymringer og tankemylder?

Husker du, hvordan det var ikke hele tiden at være optaget af dine negative tanker? […]

1 2 3 9

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram