Har du stadig mareridt? ǀ MIND CPH

| |
| Af Erla Højsted18. maj |
Del artikel

Jeg kan tydeligt huske en nat for mange, mange år siden. Jeg har været omkring 11 år. Det var midt om natten, og jeg var (endnu engang) vågnet og var rædselsslagen efter en omgang frygtindgydende mareridt.

Jeg havde i en periode haft et bestemt mareridt, som gjorde mig rigtigt bange. Det var levende og virkeligt, at jeg var overbevist om, at det betød noget – ellers ville det ikke blive ved med at komme til mig. Det var så skræmmende, og jeg kan stadig den dag i dag fremkalde billederne, scenerne og følelserne, som mareridtet vækkede i mig.

Anyway. Jeg ligger der vågen og badet i sved. Og når man er 11 år og gerne vil være stor, så er det et knæk på selvtilliden, når du i nattens mulm og mørke sniger dig ind i forældrenes seng. Men det gjorde jeg. Jeg var for bange til at blive liggende. Jeg var holdt op med at tænke – jeg handlede. Det føltes som den eneste måde, jeg kunne falde til ro på.

Men selv efter jeg havde fundet et lille hjørne i mine forældres seng, lå jeg anspændt og kiggede mig omkring. Var der noget? Hørte jeg ikke en ny og ukendt lyd? Og jeg lå længe og stirrede på noget i mørket – noget der var mørkere end det øvrige mørke - som om at jeg ved at stirre på det kunne kontrollere det og holde det på afstand.

Det spredte sig også til, at jeg i dagtimerne brugte oceaner af tid på at analysere mig frem til årsagen til hvorfor jeg havde mareridt. Jeg ledte efter forklaringer på mit mareridt. Var der en mening med det? Hvorfor har jeg disse drømme og hvad betyder de?

Men det lykkedes mig aldrig at finde sandheden om mit mareridt!

Det stod på i lang tid, men jeg fortalte aldrig nogen om det - og med tiden forsvandt det.

***

Får du stadig mareridt?

Jeg lider på ingen måde af mareridt i dag. Men det er stadigvæk en oplevelse, der står meget skarpt og tydeligt i min bevidsthed.

I dag ved jeg, at der sjældent findes én forkromet årsag til, at et bestemt mareridt opstår. Men selv i dag kan den ubehagelige følelse af at have mistet kontrol over mine tankeprocesser stadig gibbe i mig. Følelsen af ikke at formå at berolige mig selv, følelsen af ikke at kunne styre tankerne. Følelsen af at være i mine tankers kontrol. Følelsen af at være konstant bange og på vagt.

I dag ved jeg med 100% sikkerhed, hvordan jeg skal forholde mig, når jeg bliver bange for noget. Og jeg ved også, hvad jeg skal sige til mine børn, når de har mareridt. Jeg ved, at jeg har 100% kontrol over mine tankeprocesser – og jeg ved, at mine tanker blot er tankerog hvis jeg lader dem være og ikke giver dem opmærksomhed, så passerer de af sig selv.

I dag ved jeg også, at det at handle på angsten er en meget dårlig strategi. For angsten er ikke et faresignal, ikke en alvorlig alarm man absolut skal tage sig af – det er blot en følelse. Og følelsen bør ikke få lov til at bestemme – fordi det blot styrker angsten og antagelsen om, at den er farlig og vigtig.

***

I Mind Cph bruger vi den nye og anerkendte metode Metakognitiv Terapi, der anbefales af den britiske sundhedsstyrelse (NICE) som den bedst virkende behandling af generaliseret angst (GAD), social fobi og PTSD.

På vores populære metakognitive gruppeforløb lærer du at få et anderledes forhold til dine tanker. Vi giver dig redskaber og strategier til at håndtere invaderende og frygtindgydende tanker, og vi viser dig hvordan du kan håndtere alle slags tanker og følelser – også mareridt. Vi giver dig viden og redskaber, sådan at du ikke længere behøver at frygte dine tankeprocesser, og du lærer at frigøre dig fra alverdens dårligt-fungerende copingstrategier så angsten ikke længere styrer dig og dit liv.

God dag

Erla Højsted, Psykolog i MindCph

NYT HOLD: Se de nye hold her

Vi kan også anbefale: 

Stigende priser og eskalerende bekymring

Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]

Få styr på de tanker (og følelser), der forstyrrer.

Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed!  Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]

Bliv bikiniklar i metakognitiv forstand

Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]

4 råd til at komme GODT igennem eksamensperioden

Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]

Hvordan løser du dine problemer?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]

Hvorfor vil du sammenligne dig med andre?

Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]

Hvor længe vil du sidde på hegnet?

Hvor længe vil du sidde på hegnet?  Kender du det, at der er noget du […]

Sådan passer du på dit mentale helbred

I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]

Når modet svigter. Sådan frarøver bekymring og tvivl dit mod

Kender du det? Du skal noget, som du glæder dig overordentligt meget til, men samtidig […]

Hvordan ville dit liv se ud uden bekymringer og tankemylder?

Husker du, hvordan det var ikke hele tiden at være optaget af dine negative tanker? […]

1 2 3 9

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram