Lider du af tandlægeskræk?

| |
| Af Michael Baastrup Portz6. oktober |
Del artikel

Så lad mig vise dig en vej ud af din tandlægeskræk og samtidig gøre dig klogere på, hvorfor nogle mennesker reagerer med angst, ubehag og undgåelse, når det gælder et besøg hos tandlægen.

Tandlægeskræk, også kaldet odontofobi, er en fobi, der kan opstå hos alle og omhandler den angst, man oplever i forbindelse med et forestående tandlægebesøg.

Det er ikke unormalt at være nervøs inden man skal til tandlægen, det er faktisk ganske almindeligt. Det kan for flere endda vække en smule uro, typisk over, om der mon er nogle huller eller om regningen bliver dyr. Det kan altså forstås som en slags naturlig effekt.

Men for nogle mennesker er det ikke blot en midlertidig nervøsitet og uro, der opleves. Tværtimod er det en ekstrem angst for tandlægebesøget. Denne angst er udløst af en voldsom mængde bekymringer, typisk omkring potentielle smerter og andre delelementer af tandlægebesøget.

Med denne ekstreme angst følger en række fysiske og følelsesmæssige symptomer. F.eks. hjertebanken, fysisk ubehag, ondt i maven, frygt og nervøsitet. Alle disse symptomer kan være særdeles forstyrrende og alarmerende, da de kan bidrage til en vedligeholdelse af tandlægeskrækken, typisk fordi man vil forsøge at reducere eller fjerne symptomerne, og dette gøres mest effektivt ved blot at undgå tandlægen.

På sigt vil dét at undgå tandlægen dog ikke være hjælpsomt. Tværtimod er der tale om en særdeles kortvarig effekt på baggrund af undgåelses adfærden. Det bliver nemlig også en form for kontraproduktiv løsning, da man blot udsætter symptomerne til næste tandlæge besøg dukker op. Det betyder desværre, at man vedligeholder sin tandlægeskræk, fordi man aldrig lader sig selv erfare hvad der reelt set sker med ens angstniveau, når man sætter sig i tandlægestolen. Derudover er konsekvensen også, at man udskyder den nødvendige tandbehandling, som på sigt kan forværre tændernes tilstand og dermed gøre et fremtidigt besøg langt mere omfattende. Både økonomisk, men også potentialet for eventuelle smerter. Vi kan antage, at jo værre tilstand ens tænder er i, desto mere arbejde kræves der.

For nogle opstår tandlægeskrækken umiddelbart uden nogen grund og kan derfor være et resultat af overdreven bekymring. For andre opstår tandlægeskrækken måske på baggrund af en smertefuld oplevelse hos en tandlæge. Dette resulterer måske i frygt for næste besøg, som besvares igen med bekymring. I begge tilfælde er der tale om en uhensigtsmæssige tænkningsstrategi - og det er denne vi gerne vil slippe af med.

Her arbejder vi altså med, hvilke tanker der udløser og vedligeholder tandlægeskrækken. Det betyder at måden vi arbejder på er både effektiv og utroligt nænsom. Du vil hurtigt lære at håndtere de uhensigtsmæssige tankemønstre igennem konkrete redskaber, som du med stor fordel kan anvende før og under besøget hos tandlægen. Dette hjælper dig ikke kun til at være i kontrol, men også én gang for alle, at blive fri for din tandlægeskræk.

Oplever du tandlægeskræk eller andre fobier/angst tilstande tilbyder vi både 1:1 terapi samt gruppeforløb, som starter onsdag d. 9/10-19 og seks uger frem, fra kl. 18.00-20.00.

Du kan tilmelde dig begge dele nemt og hurtigt via vores hjemmesideeller online booking funktion, eller du kan kontakte os på hello@mindcph.dkeller på 31 11 13 15.

Bedste hilsner,

Michael Portz
Cand.psych. og konsulentpsykolog hos MIND CPH

Vi kan også anbefale: 

Stigende priser og eskalerende bekymring

Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]

Få styr på de tanker (og følelser), der forstyrrer.

Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed!  Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]

Bliv bikiniklar i metakognitiv forstand

Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]

4 råd til at komme GODT igennem eksamensperioden

Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]

Hvordan løser du dine problemer?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]

Hvorfor vil du sammenligne dig med andre?

Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]

Hvor længe vil du sidde på hegnet?

Hvor længe vil du sidde på hegnet?  Kender du det, at der er noget du […]

Sådan passer du på dit mentale helbred

I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]

Når modet svigter. Sådan frarøver bekymring og tvivl dit mod

Kender du det? Du skal noget, som du glæder dig overordentligt meget til, men samtidig […]

Hvordan ville dit liv se ud uden bekymringer og tankemylder?

Husker du, hvordan det var ikke hele tiden at være optaget af dine negative tanker? […]

1 2 3 9

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram