/

Kender du til skam? ǀ MIND CPH

Den er spændende, aktuel og intens og ikke mindst et kæmpe hit i hele Norden. (Hvis ikke du kender den, så klik lige med HER).

Og hvorfor er det lige, at serien er blevet så populær?

Jo, ser du, det handler om SKAM!

Dette ubehagelig fænomen, der kan holde os i et jerngreb med

skyld,

anger,

dårlig samvittighed,

indadvendt vrede,

og lav selvfølelse.

Og hvem kan ikke relatere sig til skamfølelser? Vi har jo alle noget, vi kan skamme os over. Noget vi fortryder. Noget vi ønsker, ikke var sket.

Vi kan skamme os over os selv. Over den vi er. Over hvordan vi ser ud.

Vi kan føle skam, når vi har gjort noget pinligt. Når vi har opført os forkert eller upassende. Når vi har fejlet.

Og skammen kan forfølge os længe.

For nogle mennesker kan skammen over fx seksuel orientering eller seksuelle lyster være så stor, at den kan medføre en lang række bekymringer og en knugende angst for, at andre ikke vil forstå en eller acceptere en for den man er.

Det kan også være skammen over at have gjort noget, som fik negative konsekvenser for en ven eller partner. Og efterfølgende kan vi fortryde det inderligt.

Du kender garanteret til følelsen, når du slår dig selv gentagende gange i hovedet for at have gjort noget så dumt eller så skamfuldt, at det helt og aldeles ødelægger din relation til et andet menneske.

I visse situationer kan skammen være så voldsom, at den føles ukontrollerbar og som noget, der konstant ligger og nager i baggrunden. Noget du aldrig helt slipper for, fordi det føles som en del af dig selv.

Du kæmper med skammen. Du vender og drejer den. Du skammes og græmmes – fortryder og angrer. Skammen fylder konstant hele din bevidsthed.

Men er det nødvendigt at gå og tygge på skammen på den måde?

Behøver du altid at beholde skammen, som en slags ”reminder” om, hvor galt det kan gå, eller hvordan du skal huske at handle, hvis en lignende situation opstår?

Nej! Absolut ikke!

Når skammen bliver så alt overskyggende, at den påvirker dine beslutninger, din hverdag og dit selvværd, så har skammen taget overhånd og du er styret af skammen. Og det kan i sidste ende føre til endnu værre tilstande.

Med metakognitiv terapi kan du lære at håndtere din skam på en måde, hvor du accepterer den, som en del af dig og ikke som noget, der definerer dig og den du er. Med andre ord lærer du at lade skammen være, sådan at den ikke ødelægger dit liv, dit selvværd og dine relationer.

Husk vi tilbyder terapi helt uden ventetid.

Gode hilsner

Michael Portz, psykolog i Mind Cph

PS: Du kan læse Soundvenues anmeldelse af Skam HER

PPS: Skal du med på de sidste gruppeforløb i 2016? Vi har to nye grupper på hjemmesiden. De starter mandag den 14. november klokken 13-15 og klokken 17-19.

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down