Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]
Snart er det atter jul, men vi er nok mange, der ikke er i mål med juleforberedelserne. Måske har du stadig gaver, du mangler at købe, et stort ventende juleindkøb og et hjem, der ikke er klart til gæster.
Med julens uundgåelige deadline i nær sigte og en tung to do liste i lommen, kan det være fristende at falde i bekymringsfælden.
Det virker så ligetil og automatiseret at slå sig selv i hovedet med, hvor irriterende det er at være i sidste øjeblik. Og hvad nu, hvis det går galt? Hvad nu hvis vi ikke når det? Man kan også blive en smule irriteret på julen eller på sig selv for at være en evig tidsoptimist og ikke formå at undgå julestress.
Men ved du hvad – sådan fungerer livet for de fleste af os. Det kan godt være, at det forholder sig anderledes på instagram, men i virkelighedens verden har vi alle begrænsede ressourcer, og vi har begrænset tid.
Vi skal blot øve os i at gøre det vi skal, i den rækkefølge, det kræves. Det skal vi også når vi nærmer os en deadline, og når vi mærker presset.
Der er ikke noget galt i at mærke presset. Tværtimod faktisk!
Når vi stå over for en uundgåelig deadline oplever vi enten at blive mere fokuserede og mere effektive - eller vi kan begynde at gå omkring os selv og panikke.
Mere fokus og effektivitet er helt klart at foretrække i denne situation, men fortvivl ej, hvis du plejer at høre til den sidste kategori.
Vi kan nemlig gøre brug af stressresponsen og den ekstra energi som den giver.
Vores system er nemlig ekstremt klogt skruet sammen og er designet til, at give os den ekstra energi, vi har brug for, når vi har brug for det.
Stressresponsen er en yderst kompleks mekanisme, der involverer specifikke fysiologiske og psykologiske processer. Den opstår, når vi møder noget, der kræver noget af os. Når vi står overfor noget stort, når vi er i gang med noget, der er vigtigt for os. Det er egentlig vores krop, der tilfører os energi til at håndtere en given situation på en passende måde.
Det er faktisk takket være stress, at vi når mere, end vi tror vi kan!
Så hvorfor er denne mekanisme så udskældt og frygtet?
Hvorfor velkommer vi ikke denne hemmelige ingrediens?
Det er formentlig fordi stressresponsen også kan være ubehagelig! Meget ubehagelig endda.
Og på grund af det medfølgende ubehag tolker vi den tit som skadelig. Som noget vi helst ikke skal opleve og føle. Som noget der står i vejen for, at vi kan præstere.
Men stress i sig selv er ikke farligt. Det er først når vi stresser over det, når vi bekymrer os om det, når vi panisk knokler for at fjerne det, prøver at undgå det og bliver bange for det, at vi kan blive fanget i negativ stressspiral, hvor tanker og følelser kører på højtryk. Konstant. Og når vi er fanget i den spiral er vi altså ikke den bedste version af os selv.
Men du kan gøre meget for ikke at havne der! Og lige nu kan du starte med at øve dig i ikke at bekymre dig om julestress.
Når du bliver ramt at julestress, så tænk på, at det evt. ubehag du mærker, blot er den ekstra energi, som dit system behøver for at kunne håndtere det ekstra. Vær ikke bange for det og bekymr dig ikke om det.
Lav en prioriteret liste og fokuser på en opgave ad gangen. undlad så vidt muligt at tænke på den næste opgave før du skal igang med den.
Lad så vær med at dvæle ved det, du ikke når og gør det du kan. Behold i stedet dit gode humør og giv dig selv lov til at slippe forventninger, krav, uforløste drømme og gør hvad du kan for nyde det der er. I al dets uperfekthed.
Hvis du synes det er svært så kan det være at du falder i en af disse 3 julemartyr-roller
Julen er vigtig for størstedelen af os, men for nogle har den fået en helt ekstraordinær betydning og har desuden bragt nogle i en noget uheldig position.
Ærkejulemartyren er typen, der føler sig ansvarlig for at julen glider – men for andres skyld.
Hvis du selv er denne julemartyr, så ved du, at du igennem hele julen stresser rundt for at lave den perfekte jul. Og når juleaften kommer, mangler der intet, maden er perfekt og hele set-uppet er til en Grammy.
Alligevel ville du ønske, at det var anderledes. At det ikke altid var dig, der stod med det hele. At du også kunne slappe af. At der var andre, der gad at tage ansvaret.
Men ikke desto mindre havner du i samme rolle år efter år.
Excel-ark julemartyren er typen, der har et enormt behov for at projekt-jul glider uden gnidninger, for vedkommende kan ikke udholde julehalløj og kaos.
For at undgå julestress planlægger du, hvordan hele julen skal forløbe – gerne længe før butikkerne begynder at jule.
Intet er overladt til tilfældighederne, heller ikke juleaften. Alt er planlagt så der ingen ventetider eller andet uro er, for intet må forstyrre din tidsplan.
Men hvor hyggeligt er det lige, at julen skal overstås – og ikke nydes?
Den introverte julemartyr er typen, der forbereder og står i køkkenet det meste af tiden, fordi vedkommende ikke bryder sig om at være sammen med så mange, så intenst, i så lang tid.
Hvis du er denne julemartyr, så ved du godt at julen kan være svær, når du ikke trives sammen med mange mennesker. Du vil helst blive hjemme, men du gør det for dine børn, din partner eller dine forældres skyld.
For at komme julestressen og bekymringerne i forkøbet, planlægger du alt i forvejen. Både tøjet I skal have på, indkøb, gaver – alt er simpelthen gennemtænkt, inklusiv hvordan du skal håndtere dig selv, skulle du få det skidt under festen.
Når alt er overstået, kan du ånde lettet op. For denne gang.
Er du en af Julemartyrerne? Eller har du blot svært ved at slippe tankerne om alt det, der skal nås, så husk:
Er det noget du kan og vil ændre – så gør det. Men er det ikke, så lad det ligge, slip forventningerne og find roen i det.
Rigtig glædelig jul
Psssst…. Vil du lære at bryde ud af den negative stress-spiral? Eller undgå at havne i den? Vil du lære at mestre denne tilgang til stress, der gør dig stærk og energifyldt?
Kontakt os for at høre hvordan vi vil kunne hjælpe dig på enten 31 11 13 15 eller hello@mindcph.dk
Illustration af Florence Duchateau
Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]
Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed! Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]
Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]
Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]
Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]
Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]
Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]
Hvor længe vil du sidde på hegnet? Kender du det, at der er noget du […]
I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]
Familie, karriere, sundhed, personlig udvikling, rigdom, bæredygtighed og [indsæt dit eget ønske] - Vi vil gerne det hele, og helst uden for mange strabadser. Drømmen om det enkle liv, der balanceret indeholder det hele er så fint udbasuneret på instagram og andre sociale medier. For at lykkes skal du blot kende de 7 tips, den hurtigste vej eller de 3 skjulte vaner. SÅ finder du den optimale balance.
Stress kan ramme alle. Også ledere. Ledertitlen fungerer desværre ikke som skjold mod stress, og […]
Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.
Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.