Julestress med en hemmelig ingrediens

| |
| Af Erla Højsted22. december |
Del artikel

2 dage før juleaften! Min juleferie starter lige om lidt. Men jeg må ærligt indrømme, at det ser sort ud for mig. Vi mangler stadig at købe gaver, juleindkøbet er ikke klaret og vores hus ligner noget, du tror er løgn – og jeg har svært ved at se, hvordan det hele skal blive klart til juleaften.

Men det bekymrer mig ikke.

Det er dog fristende at falde i tankefælden sådan en dag som i dag.

I stedet for at gå i gang med mine opgaver kunne jeg slå mig selv i hovedet med, hvor irriterende det er, at være i sidste øjeblik. Eller gå og bekymre mig. Hvad nu hvis det går galt? Hvad nu hvis vi ikke når det? Man kan også blive en smule irriteret på julen eller på sig selv for at være en evig tidsoptimist og ikke formå at undgå julestress.

Men ved du hvad – sådan fungerer livet for de fleste af os.

Vi har begrænsede ressourcer og vi har begrænset tid. Vi gør det vi skal, i den rækkefølge det kræves.

Og når vi nærmer os en deadline, så mærker vi presset.

Men det er der ikke noget galt i. Tværtimod faktisk!

For vores system er så ekstremt klogt skruet sammen.

Det giver os den ekstra energi, vi har brug for, når vi har brug for det.

Stressresponsen er en yderst kompleks mekanisme, der involverer specifikke fysiologiske og psykologiske processer. Den opstår når vi møder noget, der kræver noget af os. Når vi står overfor noget stort, når vi er i gang med noget, der er vigtigt for os. Det er egentlig vores krop, der tilfører os energi til at håndtere en given situation på en passende måde.

Det er faktisk tak være stress, at vi når mere, end vi tror vi kan! Så hvorfor er denne mekanisme så udskældt og frygtet?

Hvorfor velkommer vi ikke denne hemmelige ingrediens?

Det er formentlig fordi, at stressresponsen også kan være ubehagelig! Meget ubehagelig endda.

Og på grund af det medfølgende ubehag tolker vi den tit som skadelig. Som noget vi helst ikke skal opleve og føle. Som noget der står i vejen for, at vi kan præstere.

Vi har også alle sammen hørt historier om mennesker med langvarig, ubehagelig stress.

Men stress i sig selv er ikke farligt. Det er først når vi stresser over det, når vi bekymrer os om det, når vi panisk knokler for at fjerne det, prøver at undgå det og bliver bange for det, at vi kan blive fanget i negativ stressspiral, hvor tanker og følelser kører på højtryk. Konstant.

Men du kan gøre meget for ikke at havne der! Og lige nu kan du starte med ikke at bekymre dig om julestress.

For julestress skal være der. Det er en del af gamet.

Vi kan selvfølgelig vælge at melde os ud af det – undgå det. Sige nej tak!

Men det ville da være kedeligt – ikke?

Tænk på alle de skuffede børneøjne.

Og er det den gennemsnitlige grå hverdag de fleste af os længes efter?

Nej vel?

Der står i hvert fald et stort rødt kryds i min kalender til den 24. Og resten af dagen i dag har jeg taget fri og har planlagt mine manglende juleindkøb. I morgen står den på rengøring – og så er vi klar!

Så har du tænkt på, at selve din ”julestress” gør dig i stand til at løfte opgaven?

Gør dig i stand til at få overblik og handlekraft?

Stresstilstanden kan nemlig være ekstremt effektiv, når du velkommer den og bruger den.

Og det er en lækker fornemmelse, når det kører. Så brug din julestress. Nyd den. Tak din krop for den ekstra energi – og gå i gang med det, der skal gøres.

Jeg siger ikke, at jeg ligefrem opsøger stress – men jeg ved, at når jeg mærker stressresponsen, så sker der noget. Jeg er i gang med at lære noget nyt. Afprøve noget. Udvikle noget. Producere noget eller i gang med at gøre noget, der er vigtigt enten for mig personligt, for min familie eller en anden jeg holder af.

Så når du mærker din stressrespons, når du mærker, at du bliver presset af alle de ting du (tror), du skal nå – så er det tegn på, at du gerne vil fremtrylle noget godt.

Det er ikke tegn på, at du er en fiasko. Ikke et tegn på, at du har taget for meget på dig! Ej heller tegn på, at du ikke kan finde ud af det. At du altid er bagud, eller at du [indsæt din selvkritik HER …]

I stedet for at tolke det som negativt så tænk på, at det faktisk er din krop, der tilfører dig ekstra energi, så du også når mere end du gør på en almindelig grå hverdag.

Nu skal der jules 🙂

Rigtig glædelig jul

//Erla Højsted

Psssst…. Vil du lære at bryde ud af den negative stress-spiral? Eller undgå at havne i den? Vil du lære at mestre denne tilgang til stress, der gør dig stærk og energifyldt?

Vi starter et blandet metakognitivt gruppeforløb mod stress, angst og depression den 9. januar. Her lærer du også at bryde uhensigtsmæssige tanke- og adfærdsmønstre, der skaber og vedligeholder psykisk lidelse som bl.a. stress, angst og depression.

Et gruppeforløb koster i alt 4.550 kr., som betales ved tilmelding eller i rater. Det svarer til en pris på kr. 312,50 pr. session og er derfor et langt billigere valg af terapi med stor effekt. Du kan desuden betale i rater, og er du medlem af sygesikringen Danmark er der et tilskud på 1200,- kr. oveni.

Vi kan også anbefale: 

Jeg er leder. Jeg kan IKKE gå ned med stress

Pling.... Der tikker en mail ind, der dog lander blødt oveni de øvrige 1127 ulæste […]

3 simple råd mod bekymringer

  Er dit angstniveau steget markant indenfor de sidste uger? Har du bekymret dig mere end […]

Hvorfor du skal lægge det mentale termometer på hylden

Hovepine, feber, rindende næser og en diskussion med ens partner (der giver associationer til en […]

1 2 3 10

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram