Hvordan ville dit liv se ud uden bekymringer og tankemylder?

| |
| Af Mind CPH24. juni |
Del artikel

Husker du, hvordan det var ikke hele tiden at være optaget af dine negative tanker?

Er det måske svært at forestille dig det, fordi du i meget lang tid har bekymret dig meget?

Måske er tankemylder blevet en fast del af din hjerne?

Hvis du alligevel skulle prøve at forestille dig, hvordan dit liv ville se ud uden bekymringer og tankemylder: Hvordan ville det så se ud?

Hvad er tankemylder?

Tankemylder er en tilstand, hvor tankerne fylder og kører rundt i hjernen i en massiv, usorteret og forvirrende mængde, hvor du er efterladt uden en reel mulighed for at hitte hoved og hale i dem og hvor følelsen af at have mistet styringen med det, der foregår, er stor.
Bekymringer og tankemylder er i familie med hinanden og har samme dårlige indflydelse på vores velbefindende.

Begge fører til emotionelt ubehag og begrænser dig på mange måder.

Den store forskel mellem tankemylder og bekymring er, at du bedre kan følge indholdet af en bekymring, hvor tankemylderet mere består af u-specifikke tanker, der flyder sammen og opleves som en massiv klump af usammenhængende, ubehagelige og smertende negative tanker, der flyder rundt og stikker som glasskår. Tankemylderet kan også beskrives som en tilstand, hvor bekymringerne infiltrerer hinanden og skaber en larmende og mudret bekymringsvrimmel.

Tankemylder er koblet til en stærk følelse af tabt overblik og en begrænset sans for prioritering af liv og vigtige opgaver. Det konstante tankemylder kan lede til handlingslammelse, ubehag, og kan bidrage til at man udvikler både stress, angst og depression.

Tankemylder rammer ofte om natten

For mange kan tankemylder for alvor manifestere sig om aftenen og om natten og dermed bidrage til at man ligger søvnløs imens tankerne kører rundt i hovedet på en.

Tankemylder om natten gør det også nærmest umuligt at få en god nats søvn, hvilket igen bidrager til en øget fysisk træthed og mindre klarhed i hjernen, da du udover tankemylderet også reelt mangler en god nats søvn.

Og når først kroppen ikke får lov til at hele sig selv, sætter man langsomt kursen mod flere negative tanker, mindre overskud og energi.

Dette kan både medføre, at man har sværere ved at være en god kæreste eller partner og bidrage til ægteskabs- eller parforholdsproblemer.

Derudover kan de negative tanker også have en stor indflydelse på ens præstation på arbejdspladsen. Mange jobs er af natur konkurrencepræget og kræver at man performer på et højt niveau, enten hver dag eller over en lang periode. Og hvis man befinder sig i sådan et job, vil tankemylder næsten med garanti have en negativ indvirkning på ens præstation. Og hvis først man føler man ikke performer, afleder det flere negative tanker, og spirallen er i gang.

Hvordan stopper man så tankemylder?

Nu tænker du sikkert: Det lyder alt sammen meget godt, men hvordan stopper jeg så min tankemylder? Og svaret er, at det ikke er let, men med den rette coaching og de rette øvelser, kan du lære at styre dine tanker og lære at lade dem være.

Men mange forsøg på at styre tankemylderet mislykkes ofte og oplevelsen af u-kontrol gør ubehaget endnu større. Men det store problem i tankemylder er ikke, at du har negative tanker.

Det har vi alle sammen.

Problemet ligger i selve processen, hvor negative tanker bliver til tankemylder og i de strategier du bruger til at bryde og styre tankemylderet.

Sådan stopper du tankemylder

Hvis du effektivt vil stoppe tankemylder er der en del ting, du selv kan gøre allerede nu. Tankemylder er nemlig ikke noget du skal ”vænne” dig til at leve med!
Men tankemylderet fortsætter når du anvender strategier, der ikke virker eller har den modsatte effekt af, hvad du prøver at opnå!

• Prøver du f.eks. at tvinge tanker væk, så fylder de mere.
• Holder du meget øje med dine symptomer og dit humør og grubler/analyserer meget på det, vokser ubehaget og tankerne
• Bekymrer du dig meget om dit ubehag og negative tanker, så vil de fylde endnu mere.

Når du lærer at genkende disse uhensigtsmæssige strategier hos dig selv og øver dig i at bryde dem, kan du effektivt reducere tankemylderet.

• I stedet for at tvinge tanker væk, prøv så at lade være med at engagere dig i dem. Betragt dem fx som uinteressant baggrundsstøj.
• Prøv at lade dit ubehag være. Tænk på det som muskelømhed efter træning, eller som andet ubehag du ikke er bange for og derfor ikke behøver at bekymre dig om.
• Udskyd dine bekymringer. Tillad dig selv at skemalægge din bekymringstid. Du vælger hvornår, men afsæt begrænset tid til det. Resten af tiden lader du dig optaget af livet omkring dig.

Metakognitiv behandling af tankemylder

Metakognitiv behandling af tankemylder giver dig effektive strategier til at løsne de rodede, infiltrerede tanker og lærer dig effektivt og én gang for alle at bryde tankemylderet.

  • Du lærer at genkende hvilke mønstre og processer, der fører til psykisk ubehag
  • Du lærer hvordan du stopper med strategier, der IKKE virker.
  • Du får konkrete og effektive redskaber til, hvordan du kan træde ud af de mentale mønstre, der holder gang i psykisk ubehag.
  • Du får nye evidensbaserede redskaber til at kunne gå til dine tanker og følelser på en måde, der gør, at du ikke skal kæmpe med tankerne og følelserne og bruge en masse anstrengelser på dem, men i stedet selv styre, hvad du giver opmærksomhed.
  • Hvordan du SELV KAN styre, hvor meget tid du bruger på dine bekymringer, grublerier, tankemylder m.m.

Når du opdager, at du SELV KAN STYRE, hvor meget tid og energi du bruger på negative tanker og når du oplever, at bekymringerne kan reduceres og tankemylderet tøjles, så vil du opleve en markant forbedring af din overordnende psykiske velvære.

Vil du gerne opleve, hvordan dit liv kan se ud, når du er fri af dine bekymringer og tankemylder? Giv os et kald på 31 11 13 15 eller send en mail til hello@mindcph.dk så kan vi hjælpe dig med at afklare om et forløb hos os vil være det rette for dig.

Vi har også gratis arrangementer hvor du kan lære mere om mental sundhed.

Vi glæder os at se dig.

Vi kan også anbefale: 

Stigende priser og eskalerende bekymring

Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]

Få styr på de tanker (og følelser), der forstyrrer.

Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed!  Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]

Bliv bikiniklar i metakognitiv forstand

Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]

4 råd til at komme GODT igennem eksamensperioden

Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du […]

Hvordan løser du dine problemer?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]

Hvorfor vil du sammenligne dig med andre?

Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]

Hvor længe vil du sidde på hegnet?

Hvor længe vil du sidde på hegnet?  Kender du det, at der er noget du […]

Sådan passer du på dit mentale helbred

I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]

Når modet svigter. Sådan frarøver bekymring og tvivl dit mod

Kender du det? Du skal noget, som du glæder dig overordentligt meget til, men samtidig […]

Når coronakrisen rammer psyken

Hvordan har du det for tiden? Som du plejer? Let frustreret over tingene, men ellers […]

1 2 3 9

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram