Grebet af angst - børn med angst ǀ MIND CPH

| |
| Af Erla Højsted28. juni |
Del artikel

Lisa er 11 år. Hun er en forsigtigt og ængstelig pige. Hendes forældre ser gentagne gange, hvordan hun afskærer sig selv fra venner og deltagelse i aktiviteter, der er sjove og udviklende – og forældrene kan med gru og rædsel stå på sidelinjen og se, hvor frustreret Lisa er over, at hun ikke magter at være med.

Lisa føler et stort pres og frygter konstant, at få et angstanfald (og at andre skal se det). Derfor gør hun kun ting, som hun er 110 % tryg ved. Men når målet er 110 % hver gang, kan selv den mindste udfordring føles kæmpestor, og hun føler, at hele verden enten står eller falder med, at hun klarer udfordringen.

For Lisa kan selv små hverdags udfordringer (som at være i skole) føles som om, at hun skal bestige Mount Everest. Derfor bliver hun tit handlingslammet – og vælger at undgå situationer, hvor hun ikke føler sig 110 % tryg.

Det er hjerteskærende og gør ondt langt ind i forældrenes hjerter at se Lisa så ensom og ked af det.

Men Lisas forældre ved ikke hvordan, de skal hjælpe hende. Skal de være mere konsekvente! Skal de kræve mere – eller mindre? Er der noget galt med deres opdragelsesmetoder?

Alle kan se problemet, men ingen ved, hvordan de skal handle.

Det kan også være ret komplekst at bryde et angst-mønster. For det er jo ikke kun Lisa, det drejer sig om – det er også hendes omverden. Lisa har fx allerede fået en position som den, der ikke har lyst til at være med, og vennerne er holdt op med at spørge. Og hendes forældre frygter, de kan være medvirkende til at opretholde og vedligeholde angsten – for ingen kan fortælle dem, hvad der er rigtigt og hvad der er forkert.

***
Når vi i Mind Cph tilbyder Metakognitive behandlingsforløb til børn, inddrager vi konsekvent forældrene. Vi behandler børnenes angst, men vi giver også dig som forælder strategierne til at hjælpe dit barn både under behandlingsforløbet, og til at opretholde et liv uden en invaliderende angstlidelse efter endt behandling.

***

Lisa lærte at bryde angst-mønsteret og er nu "blot" en almindelig pige på 11 år, der går i skole, har fritidsaktiviteter og venner.

Læs mere om Metakognitiv terapi til Børn & Unge eller om vores gruppeterapi til børn.

Gode hilsner

Erla Højsted, Psykolog i Mind Cph

Vi kan også anbefale: 

Når modet svigter. Sådan frarøver bekymring og tvivl dit mod

Kender du det? Du skal noget, som du glæder dig overordentligt meget til, men samtidig […]

Hvordan ville dit liv se ud uden bekymringer og tankemylder?

Husker du, hvordan det var ikke hele tiden at være optaget af dine negative tanker? […]

Når coronakrisen rammer psyken

Hvordan har du det for tiden? Som du plejer? Let frustreret over tingene, men ellers […]

1 2 3 9

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram