/

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig lader til at løfte deres del af ansvaret. Så er det sidste du har brug for, at børnene nu kommer hjem fra institution/skole med et eller andet ligegyldigt weekend projekt, der skal være klar til mandag, samtidig med at I også lige skal nå til familiefødselsdag i den anden ende af landet.

Og ikke nok med det, så har du opdaget, at man nærmest ikke kan se ud ad vinduerne, så de SKAL pudses.

Kender du til det?

Hvis du gør, kan det også være at du oplever det i mere end blot en uge ad gangen. Måske du er vant til en hverdag, hvor tidspres er en præmis. Det kan det nemlig nemt blive, når man skal jonglere familieliv og karriere plus alt det løse.

Så hvordan tager du dig egentlig af dig selv undervejs?

“Jamen det har jeg jo slet ikke tid til, med alt det jeg skal nå!”, tænker du måske nu.

Og det kan jeg egentlig godt forstå. Fordi når du er i tidspres og føler dig overvældet eller skal få det hele til at hænge sammen, jamen så er det første du skærer fra, sikkert dine egne behov.

Dette kan du også godt gøre i en rum tid, uden at det er problematisk. Men jo længere tid du nedprioriterer egenomsorgen, jo længere tid bliver du i stressen og dermed også fornemmelsen af at være overvældet.

De negative tanker om at du aldrig har tid til dig selv eller de ting DU holder af, tager til og fjerner dit fokus fra det du skal nå. På længere sigt kan konsekvenserne dog være lidt mere alvorlige.

Stress og sygemeldinger er ikke kun noget der har med arbejdet at gøre. Det kan komme i samspil med en presset hverdag, hvor tiden løber fra en. Jo længere tid du mangler energi, sover dårligt og mærker ængsteligheden tage til, jo mere fylder bekymringerne for om du mon nogensinde får hverdagen til at hænge sammen OG får taget dig tid til dine behov.

Det er altså nødvendigt at vi alle sammen til tider tager os af os selv. Giver os selv den egenomsorg, vi har brug for, for at kunne få vores hverdag til at hænge sammen, og ikke mindst give mening for dig, der er en del af den.

Lad mig her give dig tre enkle tips til egenomsorg:

1. Stop med at forsøge at kontrollere ting, der er udenfor din kontrol!


Din partner, dine børn og dine kollegaer er individuelle mennesker, med egne ønsker og behov, de agerer ud fra. Din chef træffer beslutninger, uden du har mulighed for at gøre indvendinger. Din familie planlægger fejringer, når det passer dem og det vil en gang imellem også regne på lige præcis den dag, hvor du har arrangeret havefest.

Det er nemlig en præmis for os mennesker at verden omkring os er ukontrollerbar. Det betyder selvfølgelig at rigtig mange af de ting vi planlægger, går i vasken. Det kender du helt sikkert til!

Men når nu det er en præmis, at verden er ukontrollerbar, så kan du lige så godt droppe bekymringerne om hvorvidt tingene nu løser sig, som du går og bekymrer dig om. Bekymringer er nemlig en mental strategi som ofte forveksles med forberedelse, hvor selve indholdet af bekymringerne handler om at gøre sig klar på “det værst tænkelige”, som derefter udløser en tiltagende angst og nervøsitet, som gør dig usikker på dine beslutninger.

Men du kan jo netop ikke vide hvad der sker i morgen eller på næste lørdag, så hvorfor spilde tiden på at forsøge at gætte sig til det?
Reel forberedelse handler nemlig om det du kan kontrollere eller har indflydelse på. Typisk de ting du kan gøre noget ved.

Så det er ret ligetil, kan du gøre noget ved det? Sæt i gang. Kan du ikke gøre noget ved det? Lad det ligge, ingen grund til bekymring!

2. Drop perfektionismen og tillad dig selv at begå fejl i hverdagen


Nej, du behøver faktisk ikke altid at klare alting effektivt, uden fejl og til topkarakter. Ideen om at DU skal leve op til dette særlige krav om perfektionisme er både urealistisk og ubrugeligt.

Urealistisk, fordi vi alle begår fejl og fejl er vigtige. Fejl tilbyder os erfaringer som viser mulighederne for udvikling og læring, som hjælper dig til at forbedre dine evner og dermed også nå tættere på dine mål.

Ubrugeligt, fordi standarden perfekt i sig selv ikke tilbyder andet end muligheden for at mislykkes. Hvornår klarede du sidst noget fuldkomment perfekt fra første forsøg?

Sikkert aldrig. Men har du en enkelt gang været heldig og ramme plet, fedt for dig. Men hvad så med alle de andre gange, hvor du ikke ramte plet?

Når du tillader dig selv at fejle, opdager du også hvor meget mere fleksibel du kan være i din hverdag. Denne fleksibilitet og oplevelse af rummelighed, giver dig et overskud og en ro, der er med til at gøre det lettere at rette dit fokus imod de opgaver, du skal have udført. Du opdager samtidig at det at begå fejl i virkeligheden bliver ret fedt, fordi det gør det så meget lettere at udvikle sig selv og sine evner som menneske.

3. Prioriter en fritidsaktivitet for dig selv.


Jeg ved godt at du tidligere sagde at du ikke havde tid til at nå noget, men det er alligevel vigtigt at du også prioriterer fysisk aktivitet, som en del af din egenomsorg. Hvad end det er en gåtur eller løbetur i skoven eller rundt i kvarteret, en tur i fitness eller til svømning, sex med din partner eller noget helt fjerde.

Det behøver ikke at tage en hel time, det kan sagtens koges ned til 5 -15 minutter. Og på den tid kan du sagtens nå flere af de ovenstående forslag.

Fordelen ved fysisk aktivitet er selvfølgelig det sundhedsmæssige aspekt for kroppen, men også at det er en god måde at få mere energi på. Du lader nemlig ikke op af at ligge på sofaen med en plade chokolade eller en frugtsalat. Nej, du får energi af at bruge energi.

Hvad kan du give din partner eller børn af opgaver? Når du har svaret herpå, så bruger du det vindue til at få prioriteret fysisk aktivitet.

Jeg håber at disse råd kan hjælpe dig til at få passet bedre på dig selv, som vi alle skal huske at gøre.

Gode hilsner,
Michael Portz,
Psykolog MIND CPH

 

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down