/

Bekymringer

Mange af os går i hverdagen og bekymrer os om fremtiden, nutiden, om vi arbejder for meget, om vi er gode nok som vi er, om vi har truffet de rette valg i livet eller med hensyn til uddannelse og karriere.

Vi tror fejlagtigt at bekymringer er nyttige i en vis udstrækning. Vi forestiller os, at bekymringer er nødvendige, at de gør os bedre til at løse problemer, gør os mere handlekraftige, når vores bekymringer bliver til virkelighed.

Problemet er dog, at bekymringer dels er dét, der kan udløse angst, stress og depression, men også dét, der vedligeholder angst, stress og depression.

Hvis fokus i overvejende grad er rettet mod alt dét, der kan gå galt, de værst tænkelige scenarier, sygdom og død, så er det indlysende, at vi også reagerer følelsesmæssigt med angst, nervøsitet, uro og ubehag.

Når vi panikker og stresser over en problemstilling, så er vi ofte ikke længere konstruktive, og du risikerer at blokere for de mentale ressourcer, der skal hjælpe, til at handle konstruktivt. I stedet kan du risikere at blive ædt op af bekymringer, miste nattesøvn, blive aggressiv, frustreret, angst og føle, at der ikke er en vej ud af ubehaget før problemet, er løst.

Sådan håndterer du bedst bekymringer

For at håndtere dine bekymringer på bedste vis, hvor du også beskytter dit mentale helbred, kan du med fordel benytte en af de følgende 2 strategier.

1 Start med at vælge et bestemt tidspunkt på dagen eller ugen, hvor du afsætter tid til dine bekymringer. Dvs., at du beslutter dig for et fast bekymringstidspunkt i stedet for at du bekymrer dig hele dagen
I dette tidsrum kan du give dine bekymringer tid og fuld opmærksomhed imens du resten af dagen kan vælge at udskyde dine bekymringer til dit bekymringstidspunkt, og dermed give dig selv mere tid og mulighed til at fokusere på din familie, arbejde eller andre ting du gerne vil bruge tid på.

2 Engagerer dig i dét, du laver og flyt derved dit fokus fra dine bekymringer til de ting du laver.
Når du flytter dit fokus til det, som du er i gang med, så bliver det også nemmere for dig at lade dine bekymringer være. Det handler ikke om, at du skal undgå eller fjerne bekymringerne, men blot behandle dem som skyer på himlen, forbipasserende og midlertidige.
  • Efter mit forløb hos MIND CPH føler jeg en anden ro i mig selv. Jeg har lært, at jeg ikke kan eller skal kontrollere mine eller andres negative følelser. Det er ikke mit ansvar at fjerne ‘den dårlige stemning’. I stedet prioriterer jeg nu at handle og tage initiativ, der hvor jeg kan se, at jeg skaber værdi for andre eller mig selv. Jeg kan varmt anbefale et forløb hos MIND CPH.

    Tina, 39 år: deltager på gruppeforløb
  • Da jeg startede hos MIND CPH, så jeg det lidt som sidste håb/forsøg på at få det bedre. Jeg var totalt styret af mine tanker, var ked af det og angst og ikke til stede i verden, men levede i mit hoved. Jeg troede ikke på, at det kunne hjælpe, men her 10 måneder senere er jeg et nyt menneske. Jeg har lært at mine tanker ikke styrer mig, og jeg har lært at vælge dem til og fra gennem øvelser og dialog. Jeg har lært så meget om mine tankemønstre og strategier og nu lever jeg i verden, er til stede i min krop og er meget mindre ulykkelig og faktisk angstfri. Det havde jeg ikke troet var muligt, men det var det.

    Bolette, 28 år: deltager på gruppeforløb
  • Jeg har oplevet, at uanset hvilke udfordringer, vi på gruppeforløbet kom med, kunne de relateres til noget lignende hos andre, og det kunne benyttes til eksempler, der var brugbare for os alle til at belyse, hvordan vi kan flytte fokus og slippe overanalysering, bekymring og grublen.

    Pernille, 43 år: deltager på gruppeforløb

Mød psykologerne i MIND CPH

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down