/

Bekymring og usikkerhed behøver ikke være ungdommens lod i livet

Det kan være, at du tænker, at bekymring og usikkerhed er en naturlig del af dét at være ung - men hvor ville det være rart, hvis der var mindre af det!   Jeg hjælper i dag mange unge, der er plaget af bekymringer og stress. Hver gang tænker jeg; ”hvis bare jeg havde vidst alt det, jeg ved nu – for 10 år siden”.  

Det er mandag morgen, og Mille sidder i klassen. Det er første modul, og samfundsfagstimen er lige begyndt. Men Mille har svært ved at følge med i timen, for hendes tanker er stadig til weekendens fest.  

 Gjorde jeg noget pinligt, og hvad tænker de om mig”? Mille prøver at finde ud af, hvad hun mon gjorde i lørdags og gennemgår hele festen i hovedet fra start til slut – om og om igen. 

Efter lidt tid bliver Milles opmærksomhed fanget, af noget læreren siger, men hun forstår det ikke, for hun har ikke hørt efter i timen. 

Mille rammes pludselig af en uro i kroppen og en knude i maven, for hun kommer i tanke om de terminsprøver, der snart kommer, og hun føler sig slet ikke klar til dem. Dette fanger Mille i endnu en tankespiral, for hvis hun ikke klarer terminsprøverne, hvordan kommer hun så til at klare eksamen til sommer? Og hvordan kommer det så til at gå i fremtiden? 

Lige pludselig rejser klassen sig op og skal ud i arbejdsgrupper. Mille har ingen ide om, hvad de skal lave, eller hvad læreren har gennemgået, for hun har slet ikke fået hørt efter. Hun har været fanget i tankerne og sidder nu tilbage med en ubehagelig følelse i kroppen.  

Det er ikke en ny følelse Mille oplever i samfundsfagstimen, det er derimod en følelse, Mille er begyndt at kende lidt for godt. Det er den følelse, der kommer sammen med alle de tanker, der kan være svære at stoppe igen 

Og Mille er ikke den eneste, der har det på den måde. Jeg møder mange der, ligesom Mille, oplever at blive fanget i tankernes spind.  

 

Ungdommens lod i livet 

 Jeg kan uden problemer nikke genkendende til de bekymringer og usikkerheder, som Mille og mange andre unge oplever. Det er de samme bekymringer, som jeg selv sad med for godt 10 år siden. 

“Hvordan kommer jeg til at klare mig i min næste aflevering?”, “Var jeg ‘på nok’ i lørdags?”, “Kommer jeg til at klare eksamenerne godt?”, “Hvad hvis jeg får en dårlig karakter, hvad sker der så?”, “Hvad synes de andre om mig?” “Er jeg god nok?” 

Måske er bekymringer og usikkerheder om sig selv og fremtiden en naturlig del af dét at være ung. For selvom ungdomsårene bringer mange gode oplevelser og minder, så stiller den også store krav. Det er nu, du skal finde dig selv. Det er nu, du skal vælge, hvad du vil med livet. Du skal blive voksen og tage ansvar, men du skal også huske at hygge dig og nyde din ungdom, for lige om lidt er du voksen.  

Når jeg møder de unge i dag og oplever, hvordan deres liv forandres, efter de lærer at mindske bekymringerne og usikkerhederne, så beviser det for mig, at det ikke er et nødvendigt lod i ungdomslivet. Og når jeg tænker tilbage på Mai for 10 år siden, så ville jeg også have haft gavn af, at nogen viste mig, hvordan jeg kunne navigere i alle de krav, forventninger, usikkerhed og skift, så jeg ikke havde behøvet at forholde mig til alle de negative tanker og usikkerheder, bekymret mig så meget eller tvivlet så meget på sig selv.

Usikkerhederne og de negative tanker havde nok stadig været der, men de havde fyldt mindre, og ikke fanget mig i en tankespiral på samme måde. Jeg tror, at hvis mit yngre jeg havde vidst, hvad jeg ved nu, så havde jeg været mindre bekymret og mere nærværende i mine relationer og min hverdag, end jeg egentlig var. 

 

Unges mistrivsel 

Noget tyder på, at mange unge mistrives i dag - dét skal der gøres noget ved!  

De unge lever i dag i en verden, hvor de aldrig helt har fri - for de kan altid ‘være på’ eller ‘se’, hvad andre laver. Sociale medier og digitaliseringen er den nye virkelighed, og det sætter endnu større krav til de unge. For udover at følge med i timen, være en god ven/veninde, tage med til fester, lave lektier, tænke over fremtiden - som i sig selv kan fylde meget - forventes det også, at de konstant er til stede og aktive online. Og hvis man ikke er en del af de gode arbejdsgrupper eller inviteres til de sjove fester, så er der mange, der bliver ængstelige ved tanken over at de går glip af det hele - vel at mærke mange af de ting, som også får de unge til at bekymre sig.

De unge står overfor mange udfordringer og krav, og ligesom den yngre Mai havde brug for støtte, har de unge i dag også brug for konkrete redskaber til at navigere i de krav, som de møder.  

 

Hvad kan vi gøre? 

Det er en stor opgave at ændre på de omstændigheder, som samfundsudviklingen medfører. Men vi kan hjælpe de unge med at opdage den kontrol, som de har over deres tanke- og følelsesliv.  

Vi kan hjælpe Mille og andre unge, således at de ikke behøver at blive fanget i en tankespiral fyldt med usikkerheder og bekymringer:

Så festen starter og slutter lørdag aften og ikke fortsætter i skoletiden ugen efter. Så de kan holde fri fra skolen og skolearbejdet, når de har fri. Så bekymringerne om fremtiden ikke forstyrrer nutiden. Så de hyggelige stunder ikke overtages af tvivlstanker og usikkerheder og så negative tanker, tvivl, tristhed, angst og depression ikke får lov til at fylde det hele.  

Jeg tror, mit yngre jeg havde gavnet af redskaber til at lade de negative tanker og usikkerheder være, og ikke lade bekymringer overtage hele mit mentale liv. Ligesom jeg nu i mit arbejde som psykolog kan se, at mange unge gavner af, at få konkrete redskaber til at navigere i en hverdag, der kan være fyldt med forventninger, uvished, beslutninger og meget mere. Vi kan ikke fjerne disse parametre fra ungdomslivet eller livet generelt, det er nok en del af dét at være et tænkende og følende individ, men vi kan hjælpe dem til, at det ikke fylder det hele.  

Når vi opdager, at vi faktisk har kontrol over, hvor meget de negative tanker og følelser skal have lov til at fylde vil vi også opleve at komme mere ud af hovedet, ud af den negative tankespiral og ud i nuet, hvor vi kan være mere til stede i samfundsfagstimen, til festen, på caféen osv.  

Det at være ung følger til tider med et pres og forventninger, der kan sætte sig mentalt. Derfor er det også vigtigt, at vi viser de unge, hvordan de kan navigere i denne tid - det havde jeg i hvert fald ønsket, nogen havde vist mig for 10 år siden.  

Du kan også læse mere om terapi til unge 

Gode hilsner

Mai Agerbæk-Larsen, psykolog MIND CPH

  

 

Få mere viden — skriv dig op til vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne.
Ja, tak – tilmeld nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få inspiration, information og gode råd til at få bugt med grublerierne og bekymringerne

Ja tak, tilmeld mig nyhedsbrevet

Find os

MIND CPH ApS
Bredgade 36B, 2.th.
1260 Kbh K.
CVR Nr. 37210617
Vi er medlem af:

Følg os

© MIND CPH 2023
chevron-down