4 råd til at komme GODT igennem eksamensperioden

| |
| Af Michael Baastrup Portz30. maj |
Del artikel

Du har sikkert fået dem før og i alverdens afskygninger; de GODE råd til hvordan du skal takle eksamen, det pres, der hviler på dig og stressen, der følger med.

“Så hvad skal du så med endnu flere? Og hvad er der specielt ved de her råd?”

Rigtig godt spørgsmål! Lad mig starte med et indblik i hvorfor jeg skriver dette blogindlæg.

Sidste år på denne tid, scrollede jeg ned igennem nyhedssiden på DR og stødte på en artikel med gode råd til at komme igennem eksamen. Jeg læste den! - og så læste jeg den en gang til.
Så undrede jeg mig en smule - og så læste jeg den endnu en gang.
Men min undren voksede kun! - og det gjorde den fordi jeg ikke kunne stoppe med at spørge mig selv:


“Hvorfor i alverden lyder det allerførste råd på at bekymre sig?”


Jeg undrede mig naturligvis over dette fordi grundstenen i eksamensANGST er bekymring. At bekymre sig er en tænkningsstil, der har fokus på fremtiden og ofte starter ud fra et spørgsmål ala “Hvad nu hvis …”. Dette kan ende med at køre i ring i flere timer ad gangen, bl.a. fordi vi netop ikke ved hvad fremtiden bringer og derfor er vi overladt til vores gætteri. 

At bruge flere timer ad gangen på at gætte (bekymre) sig til alt det der kan ske i forbindelse med eksamen, er mildest talt spild af tid og i værste tilfælde angstfremkaldende, handlingslammende og dermed en stor forhindring i at få eksamen overstået!

Derfor besluttede jeg mig for i år, at skrive nogle råd ned som IKKE står i vejen for at komme godt igennem eksamen.

Det er første er selvfølgelig:

1. STOP med at spørge dig selv “Hvad er det værste der kan ske?”
Når du stiller dig selv ovenstående spørgsmål, så inviterer du bekymringerne ind. For lad os være helt ærlige, der kan nemlig ske rigtig mange trælse og ubehagelige ting, når det gælder eksamen.
Hvorfor skal man bekymre sig om det? Og således blive endnu mere nervøs, endnu mere angstfyldt og meget mere stresset over noget, der faktisk ikke behøver at være en dårlig oplevelse.

Hele eksamenssituationen er i sig selv stressfremkaldende. Man skal performe, bedømmes og ens præstation skal sørme også hjælpe en videre i livet. Det er i forvejen en udfordrende situation, så lad være med at forværre den med bekymringer! 

I stedet lader du bekymringerne være, altså lader helt være at gøre dig tanker om alt det, du er bange for, kan galt når du skal til eksamen. Du vil få negative tanker omkring eksamen, det er naturligt og forventeligt. Men at bekymre sig er et valg, og det er vigtigt, at du holder fast i, ikke at spilde tiden på dem, så du kan rette dit fokus i mod din eksamensforberedelse. Jo mere du har fokus på din eksamensforberedelse, jo lettere får du også ved at gå til eksamen. Når du opdager de negative tanker, så øv dig i at sige “Jeg lader lige bekymringerne være for nu og vender tilbage til mit arbejde”.

2. Lav en konkret plan over din eksamensforberedelse
Denne her giver nok sig selv, men lav nu en plan over din eksamensforberedelse. Start eventuelt kl. 9.00 om morgenen, hav en frokost pause og slut af kl. 16.00 eller kl. 17.00. I tidsrummet kan du med fordel også have en plan over hvad du skal have nået hver dag. Så de dage, hvor du er færdig før tid, kan du klappe bøgerne i eller ligge tegningerne væk og holde fri. Du har nemlig både lov til, men også brug for at holde lidt fri, selv i eksamensperioden.

Fordelen ved den konkrete plan er, at du gør det så simpelt som muligt for dig selv. Du starter blot morgenen med at kigge dagens skema igennem og derfra kører du.

3. Gem overspringshandlingerne til sidst
Ja du læste rigtigt, drop de små praktiske og lette overspringshandlinger, som ALLE sammen tager din tid og din effektivitet. Nej du behøver ikke lige en kop kaffe eller the, du behøver heller ikke lige at vande planterne eller sætte vasketøjet over. Du behøver heller ikke ringe til din bedstemor, selvom det bare er hurtigt og hun bliver så glad. Du behøver faktisk ikke engang at instagramme at du forbereder dig på eksamen, for dine følgere er enten ligeglade eller optaget af deres egen eksamensforberedelse. Så udskyd alle disse ting til EFTER, at du har overstået din dag og dermed din eksamensforberedelse. Du kan nemlig sagtens gøre disse ting, du skal bare lige have overstået det vigtigste først og det er selvfølgelig at få fulgt din plan, så du får forberedt dig bedst muligt på eksamen. 

4. Giv dig selv lov til at have negative tanker og følelser
Til sidst skal du huske, at du undervejs i din proces både vil mærke tvivl og usikkerhed, på om det du gør er rigtigt eller godt nok. Det er desværre følelser og tanker der er helt almindelige at opleve, selvom de kan være forstyrrende. De er heldigvis ikke farlige, de er heller ikke nødvendigvis sande blot fordi de dukker op. Du vælger selv, om du giver, det du mærker din opmærksomhed eller om du vender opmærksomheden tilbage imod det du har foran dig.

Du behøver ikke at gøre alt muligt for at fjerne disse følelser eller tanker, det vil alligevel ikke lykkes og du vil have spildt en masse tid og energi. Giv i stedet dig selv lov til at reagere som de fleste andre mennesker også ville gøre i sådan en situation. Nemlig blive ramt af midlertidigt ubehag. 

Nu er det tid til at rette dit fokus mod eksamen og den tilhørende forberedelse og give slip på alle bekymringerne. God arbejdslyst og held og lykke med eksamen.
 

Dette er selvfølgelig også sendt til DR, så de kan få rettet deres fejl fra tidligere;)

Med venlig hilsen 

Michael Portz,
Psykolog MIND CPH

Vi kan også anbefale: 

Få styr på de tanker (og følelser), der forstyrrer.

Først klapsalver og trommehvirvel. Derefter stilhed!  Du står på scenen. Skarpt skinnende spotlights blænder dine øjne […]

Bliv bikiniklar i metakognitiv forstand

Hos MIND CPH definerer vi begrebet ’’bikiniklar’’ som en eftertragtet sindstilstand, hvor man kan gå […]

Egenomsorg - hvordan gør jeg?

Efter en sindssygt hård uge med pres fra chefen, umulige deadlines og kollegaer, der ikke rigtig […]

Stigende priser og eskalerende bekymring

Hver dag overstrømmes nyhedsbilledet af historier fra krigen i Ukraine. Krigens konsekvenser trækker tråde langt […]

Hvordan løser du dine problemer?

Har du nogensinde spurgt dig selv, hvordan du forsøger at løse dine problemer? Forsøger du […]

Hvorfor vil du sammenligne dig med andre?

Kender du typen, der har det helt rigtige tøj, er på de helt rigtige ferier, […]

Hvor længe vil du sidde på hegnet?

Hvor længe vil du sidde på hegnet?  Kender du det, at der er noget du […]

Sådan passer du på dit mentale helbred

I tider som disse, hvor alting er vendt på hovedet, oplever mange afmagt, nervøsitet og […]

Jagten på en Work Life Balance er som jagten på skattekisten for enden af regnbuen

Familie, karriere, sundhed, personlig udvikling, rigdom, bæredygtighed og [indsæt dit eget ønske] - Vi vil gerne det hele, og helst uden for mange strabadser. Drømmen om det enkle liv, der balanceret indeholder det hele er så fint udbasuneret på instagram og andre sociale medier. For at lykkes skal du blot kende de 7 tips, den hurtigste vej eller de 3 skjulte vaner. SÅ finder du den optimale balance.

Jeg er leder. Jeg kan IKKE gå ned med stress

Stress kan ramme alle. Også ledere. Ledertitlen fungerer desværre ikke som skjold mod stress, og […]

3 simple råd mod bekymringer

  Er dit angstniveau steget markant indenfor de sidste uger? Har du bekymret dig mere end […]

1 2 3 10

ONLINE BOOKING

Bestil din tid online i dag. Det er nemt og enkelt og du vælger selv din psykolog.

Kontakt os

Du er altid velkommen til at kontakte os på telefon 31 11 13 15 eller på mail hello@mindcph.dk

Det er gratis og uforpligtende.

Mød psykologerne

Alle MIND CPHs psykologer er universitetsuddannede og specialiseret i metakognitiv terapi.

envelopemap-markerlink linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram